Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Henk spaart gevonden handgeschreven briefjes: ‘Het bezoek is om vijf uur weg, kom dan maar langs’

Door Amber Bakker 2 augustus 2020

Schrijf jij nog weleens een briefje? Een korte krabbel voor een vriend of vriendin? Grote kans dat je dat vroeger veel vaker deed. Nu stuur je gewoon even een ‘appje’. Die kleine, vaak haastig geschreven briefjes noem je kattebelletjes. Henk (52) woont in Leiden en verzamelt de kattebelletjes die hij op straat en op andere plekken tegenkomt, met soms wel héél bijzondere teksten.

“Ik begon de verzameling rond het jaar 1990. Ik had het boek P.S. U wordt vanaf de platenwinkel in de gaten gehouden gelezen. Dit boek ging over briefjes die op straat waren gevonden. Ik vond het zo hilarisch, dat ik er ook naar uit ging kijken tijdens wandelingen.” Inmiddels heeft Henk een schoenendoos gevuld met ongeveer 150 briefjes.

Een kijkje in iemands leven

“Mijn eerste briefje vond ik in de steeg naast de Waag. Er stond op: ‘Betreuren betreuren’, ja dan ben je behekst.” Wat het betekent? Dat weet je als vinder meestal niet. Maar dat vindt Henk nou juist zo mooi aan de briefjes: “Je krijgt een kijkje in iemands leven zonder dat je precies weet wat de context is of voor wie het briefje is bedoeld.” Soms staan er wel namen op de briefjes, maar Henk voelt niet de drang om de afzenders op te zoeken. “Dat zou wel heel stalkerig overkomen. Nee, ik fantaseer liever over wie ze zijn en wat ze doen.”

Eerste briefje van Henk (Beeld: Henk Groenendijk
Zal de excursie verzet zijn? (Beeld: Henk Groenendijk)
Wat is Klaasje aan het doen? (Beeld: Henk Groenendijk

Briefjes zoeken

“Ik let altijd goed op als ik over straat loop. Maar een goede tip is om ook naar kringloopwinkels te gaan. Hier staan vaak boekenkasten met oude notitieboekjes. Als je hier doorheen bladert, valt er ook soms een briefje uit. Ik heb ook eens een briefje van een advertentiebord in een supermarkt meegenomen. Deze was helemaal in het Chinees geschreven, dat vond ik vrij bijzonder.”

Nog even de stad in (Beeld: Henk Groenendijk)
Hopelijk lag het cadeautje niet op straat (Beeld: Henk Groenendijk)
Gezellig snoepjes eten (Beeld: Henk Groenendijk)

Reacties van vrienden

De vrouw van Henk heeft gaf hem op voor deze rubriek, hieruit kunnen we wel concluderen dat ze volledig achter zijn verzameling staat. “Het is geen dure hobby en het neemt niet veel ruimte in, dus dat scheelt.”

En vrienden? “Als ik erover vertel, reageren mensen vaak eerst wat verbaasd. Maar later kijken ze geboeid naar alle briefjes en fantaseren ze mee over welk verhaal erachter kan zitten.”

Grappigste briefjes

De meeste briefjes die her en der op straat liggen, zijn vaak achtergelaten boodschappenlijstjes. Maar Henk verzamelt juist hele andere briefjes: “De leukste kattebelletjes die ik heb, zijn de welbekende ‘booty calls’, Bijvoorbeeld ‘het bezoek is om vijf uur weg, kom dan maar langs’. Daarnaast zijn scheldpartijen van mensen die hun auto verkeerd hebben geparkeerd ook erg leuk.”

Lekker asociaal (Beeld: Henk Groenendijk)
Gezellig bij Meneer Janssen (Beeld: Henk Groenendijk)
Liefs Lydia (Beeld: Henk Groenendijk)

Opletten maar niet zoeken

Het is tegenwoordig een stuk moeilijker om briefjes te verzamelen dan twintig jaar geleden, volgens Henk. “Het belangrijkste is dat je er niet naar op zoek gaat, je moet ze gewoon tegenkomen. Op een gegeven moment krijg je er oog voor. En door mijn oplettendheid op straat heb ik ook wel eens een tientje gevonden!”

Briefjescollage

Henk zou eigenlijk nog graag een collage maken van alle briefjes: “Die kan ik dan inlijsten en aan de muur hangen.” Maar voor nu blijven de briefjes nog even in de schoenendoos. Mocht er de collage er komen, willen we natuurlijk wel graag een foto zien.

Lees ook:

Nick

Nick (21) is een echte Apple verzamelaar: ‘Ik kan urenlang ‘verdwijnen’ in mijn verzameling’

Iedereen spaart wel iets in zijn leven. En dan hebben we het niet over geld sparen, maar iets wat je...

Gezocht: Leidenaren met een bijzondere verzameling

Iedereen spaart wel iets in zijn leven. En dan hebben we het niet over geld sparen, maar iets wat je...
monique tegeltjes

Monique (54) heeft 90 tegeltjeswijsheden: ‘Soms hoor ik vrienden grinniken op het toilet’

Postzegels, koelkastmagneten en suikerzakjes, we kennen allemaal wel iemand die één van deze dingen ...