Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Help ook mee: Charlotte uit Leiden verzamelt oude smartphones voor ouderen in sociaal isolement

Door Lidwien Arndt 30 maart 2020

Charlotte werkt als onderzoeker bij het LUMC op de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde. Ze ziet veel ouderen die nog thuis wonen en door deze coronacrisis ineens totaal afgesloten zijn van de buitenwereld. “Ik haal regelmatig boodschappen voor een oudere vrouw. Toen zij tegen mij zei dat ik nu haar enige ‘lijntje naar buiten’ ben dacht ik: hier moeten we iets aan kunnen doen.”

Binnen no-time heeft de Leidse Charlotte alles op touw gezet om haar idee tot werkelijkheid te brengen: ze gaat smartphones inzamelen, gebruiksklaar maken en uitdelen aan ouderen. Met een smartphone kunnen zij facetimen met hun (klein-)kinderen, Wordfeud spelen met andere gedupeerden in de buurt of online om hulp vragen bij het boodschappen doen.

Wie wil?

Charlotte vertelt: “Het project wordt financieel ondersteund door de Kleine Coronahulp van het Druckerfonds. Daarnaast helpt het dat ouderengeneeskunde een onderdeel is van onze afdeling. We hebben dus een rijk netwerk in de ouderenzorg en kunnen zo’n initiatief snel optuigen.” Zo werkt het project nu samen met Libertas, als (onder andere) thuiszorgorganisatie weten zij als geen ander wie nu thuis zit zonder smartphone en internet.

Zelfde initiatief in Breda

Charlotte: “We kunnen veel leren en hergebruiken van een vergelijkbaar initiatief in Breda. Daar kwam een fysiotherapeut op het idee. Hij werkt inmiddels samen met Avans Hogeschool en de gemeente Breda.” De gemeente Breda subsidieert de sim-only-data-abonnementen. Avans Hogeschool heeft handige gebruiksaanwijzingen gemaakt omdat er geen uitgebreide uitleg kan worden gegeven bij het afleveren van de smartphone. Charlotte: “Die gebruiksaanwijzing wordt straks samen met de telefoon bij de ouderen bezorgd. Een soort kant-en-klaar-pakketje.”

Smartphone-les op gepaste afstand

Het idee is dat een groep vrijwilligers de telefoons gaat rondbrengen bij de ouderen. Een groep vrijwilligers die Charlotte al heeft verzameld, geeft normaal computerles aan ouderen. Zij hebben dus de nodige ervaring in het uitleggen van tech stuff.  Dat afleveren van de telefoon gaat uiteraard contactloos. Na twee dagen belt de vrijwilliger de oudere op om even te checken hoe het gaat en eventueel meer uitleg te geven.

Doneer je oude smartphone

Een superleuk en goed idee, maar daarvoor zijn natuurlijk wel telefoons nodig! Dus: heb jij thuis nog een oude smartphone liggen, mét werkende camera en een (redelijk) werkende accu? Doneer hem aan een Leidse oudere! Dat doe je door de telefoon inclusief oplader bij de Vliegershop te droppen. Zij zijn het centrale afleverpunt voor deze actie. Houd je bij het afgeven ook aan de richtlijnen van het RIVM en houd voldoende afstand.

Lees ook:

Action Aalmarkt

Opening van de nieuwe Action-winkel in oude Hudson’s Bay uitgesteld

Pre-corona was dit misschien wel hét nieuwtje in Leiden begin maart: de Action opent een nieuwe wink...

Oproep aan thuiswerkers: deel een kiekje van jouw kat, hond of fret

Thuiswerken met een viervoeter, heel praktisch is het niet. Maar grappig en aandoenlijk is het zeker...

Zo zag de Leidse woensdagmarkt ‘met gepaste afstand’ eruit

De zaterdagmarkt in het centrum is te groot en drukbezocht om in deze tijden veilig door te kunnen l...