Getest! Indebuurt probeert foute openingszinnen op Leidenaren

Door Lotte van den Elsen 1 augustus 2018

Is het liefde op het eerste gezicht of moet ik dit artikel nog een keer beginnen? Afgelopen weekend heeft indebuurt wat veldonderzoek verricht. Wij doken de kroegen van Leiden in om foute openingszinnen uit te proberen op nietsvermoedende Leidenaren. Oh sorry, je kaartje hangt uit je shirt… Ah dat dacht ik al: made in heaven!

Pagina 1 / 8
⟵ swipe swipe ⟶

Even moed verzamelen

Het is een bloedhete avond en daarom begint ons avontuur natuurlijk op het terras. Daar hebben we twee missies: moed indrinken en foute openingszinnen verzamelen. Het gezelschap bestaat uit redacteur Lotte en haar vriendinnen Elisa en Nicky. Terwijl we de avond doornemen, voelen we ons alsof we in het programma Foute Vriendinnen zitten. We stippelen uit naar welke kroegen we gaan, onder andere De Stadthouder, Roebels en Café de Uyl. Als we alle te proberen openingszinnen hebben genoteerd, ontstaat er op sommige fronten lichte tegenzin. Gaan we dit durven? Waar zijn we in hemelsnaam aan begonnen? Kan ik niet gewoon een artikel schrijven over kinderboerderijen ofzo? Maar een goede journalist, deinst nergens voor terug. Dus vooruit met die geit.

zwevertjes roebels

‘Mag ik drie shotjes en je nummer?’

Vriendin Nicky durft alles en zij mag dan ook het spits afbijten. Ze blijkt een échte meesterversierder te zijn. Wanneer ze vraagt om het bonnetje op het terras, slaat ze meteen toe. ”Willen jullie het pinbonnetje, of het uitgebreide bonnetje, waar alles op staat?” ”Het uitgebreide bonnetje,” antwoorden we. Bij het zien van het bonnetje, tikt Nicky een jongen van het personeel aan en zegt ze: ”Sorry, je zei dat hier alles op stond… maar jouw nummer staat er niet op?” Het blijkt een schot in de roos. De jongen verdwijnt om een pen te halen en even later krijgen we het bonnetje terug, mét nummer en een ‘-xje-‘. Score! Ook in een ander café blijkt deze truc heel goed te werken. Daar kunnen we niet alleen drie shotjes, maar ook het nummer van de knappe barman bestellen. Als we deze truc op het eind van de avond nog een keer proberen, blijkt dat het niet altijd goed gaat. ”Die drie biertjes kun je krijgen, maar dat is eigenlijk mijn vriendin die naast je staat.” Oepsie.

‘Je kaartje hangt uit je shirt. Oh dat dacht ik al: boyfriend material’

De volgende versierzin vereist wat acteerwerk en fysiek contact. Oei oei. Gelukkig hebben we een perfect target gespot. Een jongen in de kroeg botst namelijk half tegen ons aan, het is dus een kleine moeite om hem even te wijzen op het kaartje aan zijn t-shirt. ”Sorry, maar je kaartje hangt eruit,” zeg ik terwijl ik aan het label aan zijn shirt friemel. ”Echt waar?” zegt hij verbaasd. Ik moet de zin nog afmaken en even denk ik: ik kan nog terug. Maar nee, ik kan mijn foute vriendinnen niet teleurstellen. ”Hé wat staat daar: 100% boyfriend material.” De jongen begint keihard te lachen en roept: ”Oh wat goed!” De versierzin is geslaagd. ”Zo leuk als een meisje met een versierzin komt. En je bent nog cute ook,” zegt hij. Nou, die kunnen we weer in onze zak steken. De versierzin werkt misschien iets te goed want de jongen in kwestie wordt erg amicaal, dus ik zeg snel gedag voordat hij in mijn shirt wil gaan kijken.

‘Is jouw naam soms Google, want jij hebt echt alles wat ik zoek’

De volgende zin is één van onze persoonlijke favorieten. We sluiten aan bij een groepje bierdrinkende jongens en testen hem uit. En wat blijkt? Dit is een hele goede ijsbreker. Ten eerste omdat hij zo vreselijk slecht is dat je er wel om móet lachen. En ten tweede omdat je een makkelijke overgang kunt maken: ”Wat is dan wel je naam?” Zo zet je het gesprek meteen door en voor je het weet sta je een half uur te lullen met drie Delftenaren.

‘Staat jouw nummer ook op de kaart?’

Omdat Nicky zoveel succes heeft gehad met het bestellen van nummers, willen we eigenlijk even uitproberen of je deze truc ook kunt gebruiken bij iemand die niet in het café werkt. En wat blijkt: ja, het kan! Nicky staat dichtbij de bar, te kijken op de menukaart. De jongen op wie ze het gemunt heeft, vraagt of hij haar er even langs moet laten. ”Nou nee dat niet. Maar ik zit hier op de kaart te kijken en heel gek, jouw nummer staat er niet op?” Goede openingszin en goede uitvoering, want Nicky heeft vangst! Deze truc is dus niet alleen te gebruiken bij het personeel, maar ook bij andere kroeggangers.

‘Is het liefde op het eerste gezicht, of moet ik nog een keer langslopen?’

De openingszin der openingszinnen. We hebben hem geprobeerd terwijl we onderweg waren van Roebels naar Café de Uyl. En de ontvangst is positief. ”Het is liefde op het eerst gezicht,” wordt er geantwoord. En even later komen de jongens in kwestie naar dezelfde kroeg.

Andere openingszinnen

Een aantal van onze proefpersonen hebben we naderhand ingelicht over onze experiment. En wat leuk: wij krijgen nog nieuwe openingszinnen te horen. Zinnen die ons getipt worden zijn onder andere: ”Mooi shirt, kleurt goed bij mijn vloer.” Ook raden meerdere mensen ons de ijsblokjes-zin aan. Je gooit een ijsblokje op de grond, stampt hem kapot en zegt: ”Zo, nu is het ijs gebroken.” De grappigste zin krijgen wij van onze nieuwe vriend Berend: ”Ik zag een leuk meisje lopen, dus ik gooide mijn slipper voor haar neus en zei: oeps, een slippertje.” Een 10 voor originaliteit.

Ons oordeel?

Wat vonden wij van deze avond en van de openingszinnen? Ten eerste kunnen we het gebruiken van foute openingszinnen van harte aanraden. Eerst voelt het alsof je jezelf enorm voor schut zet, maar na het een paar keer gedaan te hebben, is het alleen maar onwijs grappig. We hebben gelukkig ook geen enkele echt negatieve reactie gehad. Ons oordeel:

”Je kaartje hangt uit je shirt. Oh dat dacht ik al: boyfriend material”:
Grappig, maar wel eentje voor gevorderden. De zin vereist enkel acteerwerk en je moet direct fysiek contact maken. Wij zouden voor het gebruik van deze zin eerst enkele shotjes voorschrijven. Cijfer: 7.

”Is het liefde op het eerste gezicht of moet ik nog een keer langslopen”:
Er wordt leuk op gereageerd, maar je moet wel de goede situatie hebben. Makkelijker uit te voeren buiten dan in een stampvolle kroeg. Cijfer: 8.

”Is jouw naam soms Google, want jij hebt alles wat ik zoek!”: Deze vinden wij heel leuk. Hij is héél héél flauw en daarom grappig. Je kunt het gesprek daarna makkelijk aanhouden door te vragen wat iemands naam dan wel is. Cijfer: 8.

”Mag ik drie shotjes en je nummer?” Of: ”Je nummer staat niet op de kaart”
Dankzij deze zinnen blijkt dit een héél geslaagd experiment. Openingszinnen waarin je heel direct om iemands nummer vraagt, werken echt het beste. Ook is het leuk om mensen een beetje met deze zin te overvallen. Kleine side-note: let wel op dat de vriendin van je proefpersoon niet naast hem staat. Cijfer: 9. Waarom geen 10? Omdat perfectie niet bestaat en omdat we natuurlijk ruimte over willen laten voor een Foute Vriendinnen Deel 2.

Heb jij nog openingszinnen die wij echt eens even moeten uitproberen? Laat hem achter onder ons Facebookbericht!
Nog meer tips nodig? Bekijk ook dit leuke lijstje!

olivier leiden

Do’s & dont’s in het daten: gouden tips uit de Leidse horeca

Prachtige romances tot gruwelijke blunders... Het gebeurt allemaal in een café, in het restaurant of...
Pagina 1 / 8
⟵ swipe swipe ⟶