Bas (56) maakt bowlingballen op maat: ‘Er zijn in Nederland maar 6 mensen die dit werk doen.’

Aan het werk | Beeld: Bas Menken

In de categorie: bijzondere beroepen. Deze week spraken wij met de 56-jarige Bas. Hij heeft een beroep waar wij nog nooit van gehoord hadden: hij maakt bowlingballen op maat! Daar wilden wij meer over weten.

Opgegroeid met bowlen

Bas werd geboren in Den Haag en spendeerde de eerste jaren van zijn leven in Rijswijk. Op zesjarige leeftijd verhuisde hij naar Leiden. Daar begon zijn vader in 1979 een bowlinghal. Namelijk Bowling Menken, aan de Keneauweg. Vanaf zijn veertiende werkte Bas daar mee. ”Ik ben er echt ingegroeid. Ik ben begonnen met het onderhouden van de machines, het maken van de bowlingballen deed ik pas later.”

Linkshandig

Ja, want dat is een beroep waarover je eigenlijk nooit over hoort. Het op maat maken van bowlingballen. Wat houdt dat precies in en hoe gaat het in zijn werk? Bas: ”Bij mij begon het eigenlijk omdat ik zelf moeite had met het vinden van de juiste bowlingbal. Ik ben linkshandig en de meeste bowlingballen zijn ontworpen voor rechtshandige mensen. Via wat omzwervingen kwam ik terecht bij een cursus in York, Pennsylvania. Daar leerde ik hoe je een bowlingbal op maat moet maken. Ik leerde hoe ik heel precies een hand op kon meten en hoe ik vervolgens de gaten in de bowlingbal kon boren.”

Tekst gaat door onder foto

Beeld: Bas Menken

Bijzonder beroep

In Nederland zijn er volgens Bas maar een stuk of zes mensen die dit werk professioneel doen. Hoe gaat dat op maat maken precies in zijn werk? ”Dit gebeurt met de hulp van een schijf die zo groot is als een bowlingbal. In die schijf zit een sleuf voor de duim, en er zitten een aantal gaten. Op deze manier wordt de afstand tussen je duim en je andere vingers gemeten. Ook wordt er gemeten hoe groot de gaten voor je vingers moeten zijn. Vervolgens boor ik de gaten op de juiste plek en tot de juiste grootte.” Bas maakt nu gemiddeld zo’n vier bowlingballen per dag op maat.

Bowlingbal op maat

Wij zijn eigenlijk benieuwd… In een mensenleven wissel je natuurlijk wel eens van kledingmaat. Kunnen je vingers ook van maat veranderen? Bas antwoordt direct: ”Ja zeker, dat komt zelfs geregeld voor. Als je dunner of dikker wordt, veranderen je vingers namelijk gewoon mee. We hebben bijvoorbeeld best wat bowlingballen moeten aanpassen na coronatijd, toen zijn er veel mensen wat aangekomen in gewicht. Of er ook wel eens mensen vast komen te zitten met hun vingers? ”Nee, dat gebeurt eigenlijk nooit. Mensen zijn altijd voorzichtig en voelen vaak zelf al aan wat wel en niet lukt.” Gelukkig maar!

Tekst gaat door onder foto

Beeld: Bas Menken

Bowlingcommunity in Nederland

Of Bas zelf ook nog wel eens op de bowlingbaan staat? ”Ja, uiteraard. Ik vind het na al die jaren nog steeds heel erg leuk om te doen. Het is ook een hele gezellige community, die heel divers is. Je hebt onder de fanatieke bowlers advocaten, stratenmakers, man, vrouw, arm, rijk… Noem maar op! Het plezier in het bowlen verbindt mensen met elkaar.” Ondanks dat het bowlen de afgelopen jaren wel iets minder populair is geworden, is het nog steeds een spel voor alle leeftijden. ”De jeugdcompetitie begint bij zes jaar, het seniorenteam heeft leden van ver in de tachtig.”

Wil jij iets vertellen over jouw bijzondere beroep? Neem contact op via [email protected]!

Meer in deze categorie

Leidenaren

Ga naar “Herdenking in Leiden: zondag 11 december is het Wereldlichtjesdag”

Herdenking in Leiden: zondag 11 december is het Wereldlichtjesdag

Ga naar “Oproep! Indebuurt zoekt ongewone kersttradities”

Oproep! Indebuurt zoekt ongewone kersttradities

Ga naar “Is er sprake van een corona-babyboom? Zoveel baby’s zijn geboren in Leiden ”

Is er sprake van een corona-babyboom? Zoveel baby’s zijn geboren in Leiden 

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Lattenwand walnoot van € 84,70 voor € 64,37”

Lattenwand walnoot van € 84,70 voor € 64,37

  • GAMMA
  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Remia saus van € 2,05 voor € 0,99”

Remia saus van € 2,05 voor € 0,99

  • Dirk
  • Geldig t/m 6 december 2022