Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Barman van de week Amos: ‘Ik zie het meteen als iemand een luisterend oor nodig heeft’

Door Lotte van den Elsen 11 juli 2019

De barman die altijd meteen je drankje klaar heeft staan, de barvrouw met het eeuwige luisterende oor… Leiden heeft fantastisch horecapersoneel! De komende weken zetten wij jullie favoriete barmannen en -vrouwen in het zonnetje, en aan het eind van de reeks wint één iemand de titel ‘Beste barman of -vrouw van Leiden’. 

De tweede kandidaat voor de titel ‘Beste barman van Leiden 2019’ is de 26-jarige Amos. Deze barman van café Meneer Jansen, komt oorspronkelijk uit Nieuwegein, maar woont alweer zes jaar in Leiden. Sinds drie jaar werkt hij bij Meneer Jansen. Zijn hobby’s? ”Bier!” Kijk, dan heb je het goede vak gekozen!

Hoe zouden je collega’s jou omschrijven?

Als een rustige jongen en een harde werker. Verder ben ik leergierig en ook altijd wel in voor een geintje.

Wat is jouw motto op de werkvloer?

Lachen is aanstekelijk! Dus ontspan en geniet ervan. Je zult mij niet snel achter de bar zien stressen, dat vind ik alleen maar ongezellig en je bezorgt de gasten daarmee ook geen leuke avond.

Herinner je jouw eerste werkdag in Meneer Jansen nog?

Voordat ik officieel aan de slag ging bij Meneer Jansen, heb ik op een aantal evenementen geholpen bij de buitenbar, onder andere op 3 oktober. De eerste keer was heel spannend, ik had namelijk nul ervaring in de horeca. Ik stond daar maar te hannesen met drankjes, het serietappen lukte niet en ook geld wisselen vond ik een heel gedoe. Als iemand met vijftig euro aankwam dacht ik: shit, nu moet ik snel gaan rekenen. Gelukkig was iedereen heel aardig voor me en was het heel gezellig met het team.

Welke (stam)gast vergeet je nooit meer?

Twee zomers geleden kwam hier elke dag een hele gezellige man. Hij ging altijd in de volle zon zitten en dronk dan zware bieren. Met het personeel deed hij heel gezellig en was altijd in voor een leuk praatje. Helaas komt deze gast nu nooit meer. Hij is gestopt met drinken en ik denk dat de verleiding te groot wordt als ‘ie hier komt zitten. Dat vind ik heel jammer, maar ik vind het ook heel goed van hem dat hij op zijn gezondheid is gaan letten.

Wat zou je doen als je niet achter de bar zou staan?

Oei, dat zou ik eigenlijk niet weten. Ik ben na de middelbare school gelijk gaan werken. Ik ben jong vader geworden, dus ik moest gewoon geld gaan verdienen. Ik ben hier begonnen in de spoelkeuken en zo verder doorgerold. Als ik hier niet terecht was gekomen, was ik waarschijnlijk een echte jobhopper geworden, ben ik bang.

Ga je zelf vaak stappen en zoja waar?

Ik heb drie vrije avonden in de week, waarvan ik er eentje altijd met mijn zoontje ben. Op de andere vrije avonden ga ik soms uit. Vaak begin ik dan hier met een biertje en ga ik daarna naar de WW of de Twee Spieghels.

Wat is de meest wijze raad die je ooit gegeven hebt als barman?

Een advies dat ik veel mensen met relatieproblemen heb gegeven is: doe jezelf niet te kort. Veel mensen hebben het nodig dat eens te horen.

Wanneer is het een geslaagde avond in Meneer Jansen?

Dat is het eigenlijk al snel. Als het bier koud is, de sfeer gezellig en de mensen ontspannen. Het maakt mij dan niet uit of er grote vriendengroepen langs komen, duo’s of mensen die in hun eentje aan de bar hangen. Als ik maar zie dat mensen zich echt ontspannen voelen hier.

Waarom denk je dat je bent genomineerd?

Ik denk dat mensen zich prettig voelen bij mij aan de bar door mijn ontspannen houding en omdat ik altijd contact houd met de gast. Als ik zie dat iemand alleen zit en in zijn glas aan het staren is, weet ik dat hij of zij een luisterend oor nodig heeft. Verder heb ik ook een hele goede bierkennis, als mensen mij iets vragen over bier heb ik vaak een antwoord klaar. Ik heb ook nog nooit iemand een verkeerd biertje geadviseerd!”

Volgende week zetten wij een nieuwe barman of -vrouw in het zonnetje! Aan het eind van de reeks kun je stemmen op jouw favoriete barman of -vrouw en wie weet wint deze de titel ‘Barman/vrouw van het jaar 2019’ en een bijbehorende trofee! 


Meer over Café Meneer Jansen ontdekken?

Café Meneer Jansen cafés

Gesloten10:00 - 01:00

Nieuwe Rijn 21, Leiden

Bekijk meer:cafés

Lees ook:

Barman Ches van The Duke of Oz: ‘Als iemand zegt dat dit zijn laatste drankje is, dan denk ik: challenge accepted’

Een nieuwe ronde, nieuwe kansen! Ook dit jaar organiseren wij weer een Barman/vrouw van het jaar ver...