Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Barman Tijs (21) van Waag: ‘Op het hoogtepunt kende ik 80 cocktails uit mijn hoofd’

Door Lotte van den Elsen 13 september 2018

In deze serie gaan we op zoek naar de allerleukste barman of -vrouw van Leiden. Wij plaatsen wekelijks een interview en aan het eind van de reeks kan er gestemd worden. Barman Tijs van restaurant Waag is – tot nu toe – de jongste genomineerde barman in Leiden. Deze week staat hij in de spots. 

Kun je jezelf even voorstellen?

”Ik ben Tijs, ik ben 21 jaar en ik woon al mijn hele leven in Leiden. Ik zit momenteel in het derde jaar van mijn studie Nederlands. Die studie doe ik in Utrecht. Ik was eigenlijk van plan daar te gaan wonen, maar ik vind het hier toch veel leuker. Daarom reis ik heen en weer en het weekend werk ik in Waag. Ik begon hier drie jaar geleden met werken, het is mijn eerste horecabaan.”

Wat vind je leuk aan je werk?

”Het is hier altijd lekker druk en ik heb veel collega’s. Ik denk ongeveer honderd man. Heel gezellig dus! Ook zijn we altijd open, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Je krijgt hier dus veel verschillende soorten bezoekers.”

Waag borrelen
Beeld: Waag

Wat is het gekste wat je achter de bar hebt meegemaakt?

”Ik was ooit ’s nachts aan het werk en toen ik even buiten stond, zag ik ineens iemand de brug afspringen, de gracht in. Ik zei: als je een salto maakt, moet je morgen langskomen en dan krijg je een gratis biertje van me. Het lukte hem nog ook!”

Wat zou je doen als je niet achter de bar zou staan?

”Als ik niet iets zou gaan doen in de horeca of met mijn studie, dan zou ik heel graag iets met muziek willen doen. Dat is toch wel een beetje mijn droom. Ik speel gitaar, bas en drum. Het lijkt me geweldig om professioneel met muziek bezig te zijn en voor grote groepen op te treden.”

Heb je een specialiteit?

”Mijn specialiteit is cocktails maken. Ik heb een tijdje bartendingschool gedaan en op mijn hoogtepunt kende ik 80 cocktails uit mijn hoofd. Mijn eigen favoriet? Alles met rum vind ik lekker.”

rm
Beeld: indebuurt Leiden

Wat voor soort mensen komen er in Waag?

”Echt allerlei verschillende soorten mensen. We zijn van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat open, dus we krijgen allerlei soorten gasten. Omdat we in het iets duurdere segment zitten, krijgen we normaal gesproken niet extreem veel studenten over de vloer. In het weekend komen die juist wel, als hier ’s avonds dj’s draaien. En op die feestjes komt daarnaast ook ouder publiek. Alles door elkaar, dat is juist zo leuk.”

Waar moet een goede barman of -vrouw volgens jou aan voldoen?

”Je moet netjes werken en snel zijn. Bij ons is het altijd druk, daarom ben je soms erg aan het haasten. Toch vind ik dat je je als barman altijd aan een bepaalde standaard moet houden. Altijd kwaliteit serveren, hoe druk het ook is.”

Wat zou je veranderen aan het uitgaansleven van Leiden?

”Ik ben zelf niet enorm van het stappen, dus wat dat betreft mis ik niet zoveel. Wat ik wel leuk zou vinden is een nieuwe plek voor een wat alternatiever publiek. Vroeger had je het LVC, zoiets hebben we nu niet echt meer. Zoiets mag van mij wel terugkomen in Leiden.”


Meer over Waag ontdekken?

Waag restaurants en horeca

Geopend10:00 - 00:00

Aalmarkt 21, Leiden

Bekijk meer:restaurants en horeca

Vorige week was onze Barman van de Week Ruben, dat interview lees je hier:

barman ruben

Barman Ruben van Barrera: ‘Voor mensen die echt iets heftigs willen drinken, heb ik de Afterburner’

In deze serie gaan we op zoek naar de allerleukste barman of -vrouw van Leiden. Wij plaatsen wekelij...