Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Barman Bas (24) van Aloha: ‘Cocktails vind ik veel spannender dan bier of wijn’

Door Lotte van den Elsen 18 juli 2019

De barman die altijd meteen je drankje klaar heeft staan, de barvrouw met het eeuwige luisterende oor… Leiden heeft fantastisch horecapersoneel! De komende weken zetten wij jullie favoriete barmannen en -vrouwen in het zonnetje, en aan het eind van de reeks wint één iemand de titel ‘Beste barman of -vrouw van Leiden’. 

De derde kandidaat voor de titel ‘Beste barman van Leiden 2019’ is de 24-jarige Bas. Deze geboren en getogen Leidenaar werkt bij Aloha. Voor de opening van deze gezellige zaak, werkte hij drie jaar bij voorganger Bar Bruut. Bas werkt fulltime en heeft als hobby’s: eten en drinken. Ja, daar kunnen wij ook wel inkomen.

Hoe zouden je collega’s jou omschrijven?

”Ik denk vooral als heel gezellig. En ik sta ook wel een beetje bekend om mijn foute woordgrappen hier.”

Wat is jouw motto op de werkvloer?

”Het bekende teamwork makes dreamwork, want daar geloof ik ook echt in.”

Herinner je jouw eerste werkdag in Aloha nog?

”Nou dat was voor mij niets nieuws, ik werk namelijk al negen jaar in de horeca. Ik heb nooit iets anders gedaan. Ik heb vroeger ook in Sunny Beach gewerkt, daar heb ik wel behoorlijk wat vreemde dingen meegemaakt. Ik stond een tijdje achter de bar bij een club waar het motto was: ‘naakt dansen is toegestaan’. Nou, dat gebeurde dus ook heel regelmatig. Werken in Sunny Beach was een heel leuke ervaring, het was acht weken lang vakantie vieren en telkens nieuwe groepen mensen ontmoeten.”

‘Het motto was: naakt dansen is toegestaan’

Welke (stam)gast vergeet je nooit meer?

”Ik moet gelijk denken aan twee gasten die hier heel regelmatig komen om cocktails te drinken. Ik vind het leuk als ze langskomen, want ze zeggen altijd: ‘maak maar iets lekkers’. Ik mag dan zelf iets nieuws bedenken en lekker mijn eigen gang gaan. Ze reageren ook altijd goed op mijn experimenten.”

Wat zou je doen als je niet achter de bar zou staan?

”Ik heb echt geen idee, ik werk al sinds mijn 15e in de horeca en heb ook nooit andere bijbanen gehad. In de horeca heb ik wel van alles gedaan: bediening, afwassen, enzovoort. Alleen in de keuken heb ik nooit gestaan en dat hoef ik ook niet zo nodig. Ik vind mijn werk heel leuk, ik ben helemaal in dit vak gegroeid.”

Ga je zelf vaak stappen en zo ja: waar?

”Niet extreem veel, maar ik ben nog wel eens te vinden in Café de Kroeg.”

Wat is de meest wijze raad die je ooit gegeven hebt als barman?

”Ik vind het moeilijk daar een antwoord op te geven. Mensen komen hier vaak in groepen en zijn dan vooral met elkaar bezig. Soms komen ze wel aan de bar hangen om te kijken hoe de cocktails gemaakt worden, maar ik heb niet zo vaak voor psycholoog hoeven spelen. Ik ben meer van de gezellige praatjes.”

Wanneer is het een geslaagde avond in Aloha?

”Als mensen blij waren met het menu en blij met hun drankjes, kortom: als ze blij naar huis gaan. En graag nog een keer terug willen komen natuurlijk.”

Waarom denk je dat je bent genomineerd?

”Ik sta er wel bekend om dat ik goede drankjes maak en ook veel eigen recepten verzin. De cocktailkaart die we hier hebben, heb ik bedacht. Cocktails maken vind ik ook echt een uitdaging, het is spannender dan bier en wijn schenken. Verder werk ik snel aan de bar en ben ik gezellig voor mijn gasten.”

Barman Bas laat ons zien hoe hij Aloha’s Pina Colada maakt:

 

Volgende week volgt er een nieuwe barman of -vrouw van de week. Aan het eind van de reeks kun je stemmen op jouw favoriet.

Lees ook:

Barman Ches van The Duke of Oz: ‘Als iemand zegt dat dit zijn laatste drankje is, dan denk ik: challenge accepted’

Een nieuwe ronde, nieuwe kansen! Ook dit jaar organiseren wij weer een Barman/vrouw van het jaar ver...

Barman van de week Amos: ‘Ik zie het meteen als iemand een luisterend oor nodig heeft’

De barman die altijd meteen je drankje klaar heeft staan, de barvrouw met het eeuwige luisterende oo...