Anita Meijer (56) zingt bij een populair Leids koor: ‘Een hobby waar je in een eenzame periode veel plezier aan beleeft’

Aangeboden door Verkiezing Club van het Jaar

Anita Meijer
Anita Meijer

Het is feest bij Eurokoor: de club is verkozen tot Club van het Jaar in de gemeente Leiden! Hoewel het geen gemakkelijk jaar was voor clubs en verenigingen, kwam Eurokoor Nederland met creatieve initiatieven om de vereniging bruisend te houden. Zoals het opnemen van een online videoclip. Anita Meijer, voorzitter bij Eurokoor Nederland vertelt er meer over.

Leidse Anita werkt bij Gemiva (deze organisatie ondersteunt mensen met een handicap, chronische ziekte of een andere beperking) en in haar vrije tijd is ze voorzitter bij Eurokoor Nederland. Een koor waarin ze zelf ook zingt. “Ons koor is anders dan andere koren. We zingen bekende popnummers, maar onze creatieve dirigent Juliette maakt zelf een muzikaal arrangement. Onze band De EuroPacemakers een totaal eigen draai aan de nummers geeft.”

Een grote verrassing

De titel Club van het Jaar kwam niet zomaar aanwaaien. Anita: “We hebben veel reclame gemaakt voor het stemmen. Het was in de coronaperiode belangrijk om ons koor onder de aandacht te brengen. Het is zo fijn om in deze tijd gezelligheid op te zoeken van een vereniging. Dat we de winnaar zijn geworden, is een hele eer. We zijn heel blij en verrast. Niemand had het verwacht, omdat we een relatief klein koor zijn. Het was dus een grote verrassing voor ons.

Lees verder onder de foto van Eurokoor Nederland >

Eurokoor op Open Monumentendag 2018
Optreden op Open Monumentendag 2018 (Beeld: Anita Meijer)

Creatieve oplossingen in de coronaperiode

Het koor organiseerde veel online om leden betrokken te houden. “Dat begon met online koffiemomenten en een pubquiz”, vertelt Anita. “Later kwam onze dirigente met toffe inzingers uit andere landen. Inzingers zijn nodig als je gaat zingen. Daar warm je jouw stem mee op. De inzingers waren bijvoorbeeld in het Hebreeuws. Leden konden die van tevoren oefenen en vervolgens tijdens een online bijeenkomst zingen.”

Om in contact te blijven met de inwoners van Leiden treedt het koor normaal gesproken rond kerst op in Leiden. “Dit keer namen we samen een videoclip op. Voor de videoclip nam je jezelf zingend op en dat stuurde je dan in. We namen ook een andere videoclip op voor de Open Monumentendag. Deze is al meer dan 4.000 keer bekeken. En daar zijn we trots op.”

Lees verder onder de videoclip >

Koorreizen in Europa

‘Eurokoor Nederland’ klinkt vrij internationaal voor een Leids koor. “De naam is ontstaan omdat we in het verleden uitwisselingen met koren in Europa organiseerden. We reisden naar het buitenland om samen te zingen met een ander koor. Vervolgens kwamen zij naar Nederland om hetzelfde te doen.”

Op dit moment is het lastiger om andere koren te vinden die mee willen doen met een uitwisseling. “Dat komt door de kosten en door corona. Maar behalve in Europese landen, doen we ook uitwisselingen in Nederland. Dat willen we in de toekomst vaker doen. Maar die uitwisselingen zijn niet ons hoofddoel. We zingen liever samen met het koor, dat is een vorm van ontspanning. Het is een hobby waar je in een eenzame periode toch veel plezier aan beleeft.” Om samen te zingen in een koor is naamsbekendheid belangrijk. “Daar heeft de winst van de Verkiezing Club van het Jaar aan bijgedragen.”

Nomineer jouw club voor Verkiezing Club van het Jaar 2022

Er zijn ruim 50.000 verenigingen en stichtingen in Nederland. Samen vormen ze het grootste netwerk van ons land. Het zijn plekken waar mensen samen sporten, muziek maken, acteren, dansen of kunst maken. En waar talent wordt opgeleid. Samen bereiken we meer dan alleen en dat maakt verenigen zo belangrijk. Om het belang van verenigingen te vieren, heeft Rabobank samen met NOC*NSF, AD.nl, LKCA en Kunstbende de Verkiezing Club van het Jaar opgezet. 

Volgend jaar de titel Club van het Jaar winnen? Hou clubvanhetjaar.nl in de gaten voor meer informatie.  

De verkiezing Club van het Jaar is onderdeel van Rabo ClubSupport. Rabo ClubSupport biedt sport- en cultuurverenigingen kennis, een netwerk en financiële ondersteuning. Om ze sterker te maken, voor nu en in de toekomst.

Meer in deze categorie

Leidenaren

Ga naar “Mart Hoogkamer gaat de theaters in (ook in Leiden!)”

Mart Hoogkamer gaat de theaters in (ook in Leiden!)

Ga naar “Zo verkoop jij binnenkort gemakkelijk je oude & nieuwe spullen in Leiden”

Zo verkoop jij binnenkort gemakkelijk je oude & nieuwe spullen in Leiden

Aangeboden door mijnTafel Leiden

Ga naar “Zussen Josine (32) en Francine (28) krijgen een mega-investering voor hun Leidse gin bij Dragons’ Den”

Zussen Josine (32) en Francine (28) krijgen een mega-investering voor hun Leidse gin bij Dragons’ Den

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Blumill Fitness artikelen vanaf € 94,99”

Blumill Fitness artikelen vanaf € 94,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Alle Maybelline en L’Oréal make-up van € 19,98 voor € 9,99”

Alle Maybelline en L’Oréal make-up van € 19,98 voor € 9,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Knorr Wereldgerechten van € 3,59 voor € 1,89”

Knorr Wereldgerechten van € 3,59 voor € 1,89

 • Geldig t/m 5 juli 2022
Ga naar “AH Koeltas solar € 19,99”

AH Koeltas solar € 19,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Ben & Jerry’s of Hertog ijs van € 1,75 voor € 0,99”

Ben & Jerry’s of Hertog ijs van € 1,75 voor € 0,99

 • Geldig t/m 5 juli 2022

Vacatures

Ga naar “Facilitair Medewerker”

Facilitair Medewerker

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Taxichauffeurs regio Leiden”

Taxichauffeurs regio Leiden

 • Top Support Nederland BV
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Orderpicker regio Leiden”

Orderpicker regio Leiden

 • Manpower
 • Fulltime
Ga naar “Business Developer Specialist”

Business Developer Specialist

 • Checkmark Labrecruitment
 • Fulltime
Ga naar “Klantadviseur Rabobank Leiden”

Klantadviseur Rabobank Leiden

 • Manpower
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Bourbon Street Comedy Club”

Bourbon Street Comedy Club

 • Bourbon Street Leiden
 • 27 juli 2022

Topper