Achter de gesloten deuren van de Wibar: ‘Creativiteit houdt ons overeind’

Beeld: Leidse Nachtraad

Op plekken waar het normaal gesproken bruist in Leiden, is het nu stil. Wat gebeurt er achter de gesloten deuren van kroegen en clubs? Samen met de Leidse Nachtraad, een collectief dat zich inzet voor het nachtleven in onze stad, gaat indebuurt op bezoek bij deze stille plekken. We praten over ‘de moed erin houden’ en over plannen voor ‘als we weer mogen’. Deze week spreken we Cas van Brussel, medeoprichter van de Wibar.

“Het idee voor de Wibar begon met een – toen nog illegaal – feestje in de dansschool die in dit gebouw zat. Dat was tijdens de jaarwisseling van 2017/2018. Een vergunning voor de Wibar kregen we pas in 2019 en in februari 2020 begon het echt lekker te lopen. En toen… toen moesten we dicht.”

Wibar Biergarten

“In juli 2020 openden we de Wibar Biergarten. Dat was top, maar ook een groot project. Een nieuw concept betekent een flinke investering. We moesten de tent verbouwen en alle marketing aanpassen. Maar, zeiden we tegen elkaar: als het straks kouder wordt, gaan wij knallen. De Biergarten was tenslotte grotendeels binnen. Die tweede lockdown was daarom wel een flinke klap: we hebben veel energie en tijd gestoken in iets waar we uiteindelijk niks uit hebben gehaald.”

Wibar als cultureel podium

“Maar, we mogen ook niet te veel klagen! De Wibar is een project van Doorgedraaid, het conceptbureau waar ik mede-eigenaar van ben. En dat loopt best goed voor een bedrijf wat in de evenementenbranche werkt. We werken mee aan de Leidse Burcht, zijn al bezig met festivalaanvragen, helpen bij de organisatie van online events en zetten de Wibar nu in als filmstudio. Door de studio’s te verhuren, verdienen we nog iets aan de zaak. En het feit dat we huurvermindering hebben gekregen van onze huurbaas zijn we ook heel blij mee.”

Verhaal gaat verder onder de post

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

“Voor de crisis kregen we zo veel toffe reacties van (internationale) dj’s over de Wibar: dit is een tent zoals het hoort in de techno-scene, dit ademt techno. Daar willen we weer naar terug: een cultuurbar waar alles kan. Een plek en podium waar dingen ontstaan. Tot die tijd proberen we de boel overeind te houden en hopen we dat de crisis snel voorbijgaat. En anders? Dan was de Wibar een leuke hobby.”

Kijken naar de positieve kant

“Weet je, eigenlijk waren we voorheen ook superverwend: je kon elke zomer met gemak naar zestien verschillende festivals. Ik geloof dan ook niet dat dit de laatste crisis is die we gaan meemaken. Maar in tijden van crisis, krijgt je creativiteit een boost. Je leert veel meer dan normaal. Dat vind ik iets moois. Liever heb ik natuurlijk dat het gewoon doorloopt en goed gaat, maar ik kijk ook graag naar de positieve kant. Geen gezeik en gewoon keihard gaan, zorgen dat je er het beste van maakt en op de een of andere manier inkomsten genereert.”

“Die creativiteit is een van de twee keys waarmee we Doorgedraaid en de Wibar overeind houden. De ander is samenwerken. We hebben de afgelopen jaren zo vaak tegen andere partijen gezegd: laten we eens samenwerken. Maar dat vervolgens nooit gedaan. Nu hebben we ineens wel de tijd om die samenwerkingen aan te gaan. En daaruit is weer allerlei nieuw werk ontstaan.”

Spontane ontmoetingen

“Wat ik het meeste mis? Spontane ontmoetingen. Je ziet nu een vast clubje mensen, terwijl juist die spontane ontmoetingen je wereldbeeld verbreden. Dan praat je nog eens met mensen die andere opvattingen hebben.”

“Ik hoop dat we rond september weer leuke dingen kunnen organiseren in de Wibar. En ja, dan gaat het los ook. We weten tenslotte allemaal wat er gebeurt na tijden van onthouding…”

Meer in deze categorie

Leidenaren

Ga naar “Deze nieuwe thrillerserie wordt in Leiden opgenomen en jij kunt meespelen”

Deze nieuwe thrillerserie wordt in Leiden opgenomen en jij kunt meespelen

Ga naar “Leiden blijft groeien: zoveel inwoners zijn er”

Leiden blijft groeien: zoveel inwoners zijn er

Winkelen Haarlemmerstraat
Ga naar “Oproep: indebuurt zoekt Leidenaren met mooie verhalen”

Oproep: indebuurt zoekt Leidenaren met mooie verhalen

leiden vlag vlaggen leids ontzet leidens ontzet 3 oktober 2 oktober

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Nescafé Dolce Gusto of Starbucks koffiecups van € 5,69 voor € 3,39”

Nescafé Dolce Gusto of Starbucks koffiecups van € 5,69 voor € 3,39

 • Dirk
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “Beauty kussensloop 60 x 70 cm € 4,99”

Beauty kussensloop 60 x 70 cm € 4,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Alle Iglo maaltijden Diepvries van € 7,29 voor € 3,99”

Alle Iglo maaltijden Diepvries van € 7,29 voor € 3,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Keuze uit vele multipakken van Andrélon, Axe, Dove, Dove Men+Care, Neutral, Prodent, Robijn, Sun en Zwitsal. van € 19,96 voor € 9,98”

Keuze uit vele multipakken van Andrélon, Axe, Dove, Dove Men+Care, Neutral, Prodent, Robijn, Sun en Zwitsal. van € 19,96 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “HOME CREATION 6-delige kommenset Aziatische stijl Gemaakt van porselein. Afmetingen: ca. Ø 13×7.5 cm. Per set. € 9,99”

HOME CREATION 6-delige kommenset Aziatische stijl Gemaakt van porselein. Afmetingen: ca. Ø 13×7.5 cm. Per set. € 9,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 29 januari 2023

Vacatures

Ga naar “Onderhoudsmedewerker interieurbeplanting”

Onderhoudsmedewerker interieurbeplanting

 • De Klerk
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Fulltime verkoper”

Fulltime verkoper

 • Budget Home Store XL Zoeterwoude
 • Fulltime

Topper

Agenda

Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023