Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

240 kilometer wandelen rondom Leiden: René (63) loopt dit jaar de Alternatieve Vierdaagse twéé keer

Door Lidwien Arndt 8 juli 2020

Ieder jaar in juli staat Nijmegen een week lang, volledig in het teken van de Vierdaagse. Een flinke domper voor de wandelaars dat het feestje in 2020 niet doorgaat. Maar, er is een manier waarop je tóch de Vierdaagse kunt lopen: de Alternatieve Vierdaagse. Wandelaar René Lommers (63) loopt ‘m ook en twee keer zelfs!

Ja, dat lees je goed. Twee keer: eerst om geld op te halen voor Make-A-Wish en daarna ‘voor ’t echie’, voor het kruisje. Dat is 240 kilometer wandelen in totaal en net zover als van Leiden naar de grens van Luxemburg, wow!

Tijd om na te denken

René is docent op het MBO Rijnland, maar in de vrije uren wandelt hij graag. “Toen mijn vrouw in 2009 overleed, kreeg ik van vrienden het advies om te gaan wandelen. Dat bleek een vreselijk slecht advies, je hebt veel te veel tijd om na te denken. Maar inmiddels vind ik het heerlijk. In een uurtje wandel ik mijn hoofd helemaal leeg.”

Al drie kruisjes

Vijf keer stond René aan de start van de Vierdaagse in Nijmegen. Drie keer liep hij de wandeltocht ook helemaal uit, waaronder de 100ste editie. “Ik loop de 30 kilometer, de kabouterafstand volgens de ‘echte’ wandelaars die zeven kilometer per uur lopen. Nou, ik vind het een mooie afstand.”

Make-A-Wish

Via zijn kado-dochter kwam René in aanraking met Make-A-Wish, een organisatie die wensen vervult van kinderen en jongeren met een levensbedreigende ziekte. “En zo stond ik aan de start van de Vierdaagse, met een Make-A-Wish-shirt. Niet wetende wat een impact het zou hebben op me. Onderweg werd ik regelmatig aangesproken door ouders of anderen met verhalen over wat Make-A-Wish voor hen had betekend. Van al die verhalen kon ik de eerste nacht bijna niet van slapen. Die ouders en kinderen verdienen het dat ik dit jaar ook gewoon start.

Verhaal gaat verder onder de foto

René Lommers bij de finish van de Vierdaagse. (Eigen foto)
René Lommers bij de finish van de Vierdaagse. (Eigen foto)
René Lommers bij de finish van de Vierdaagse. (Eigen foto)

Alleen lopen

René loopt de Vierdaagse altijd alleen: “Dan heb je veel leuker contact met de andere lopers. De deelnemers komen overal vandaan, je hoort zoveel mooie verhalen onderweg.” Dát is dit jaar natuurlijk een tikkeltje anders. Geen tocht rond Nijmegen met duizenden anderen, maar in je eentje wandelen in de buurt van Leiden.

De beste routes in de buurt van Leiden

“Het is nog een uitdaging om goede routes te vinden. Je loopt liever niet over een fietspad, wat in de polder wel vaak het geval is. En je moet er rekening mee houden dat je onderweg ergens naar het toilet kunt of wat wilt drinken. Normaal zijn daar speciale posten voor, maar die staan hier niet. Aan de andere kant heb je wel meer vrijheid, en zou ik het ook zo kunnen uitstippelen dat ik thuis pauzeer.”

Een rondje om Cronesteyn, de Singels, door de polder om Leiderdorp: hier in de buurt zijn genoeg mooie routes te vinden, volgens René. “Maar ik wil niet alle kilometers hier lopen hoor. Ik ga ook nog een dag wandelen bij Delft, richting het Westland en een dag rond Gouda.”

Vermaak

Het streven is iedere dag de dertig kilometer binnen zes uur te lopen. Maar zes uur lopen, is dat niet saai? “Helemaal niet! Ik neem wel altijd een telefoon mee om muziek te kunnen luisteren als ik daar zin in heb, maar het geluid van de vogels of juist de stilte vind ik net zo mooi.”

Wil jij ook meedoen met de Alternatieve Vierdaagse?

Leuk! Nadat je je hebt ingeschreven kun je op pad! In de gratis wandelapp zet je je route uit en worden de door jou gelopen kilometer bijgehouden. Ook luister je er naar gratis podcasts, playlists en nog veel meer om jou de ultieme wandelbeleving te geven. En na 24 juli kun je de app gewoon blijven gebruiken.