Een lekker, snel én Leids kerstmenu op tafel: zo moet dat! (kerstmenu 3)

Door Lotte van den Elsen 19 december 2018

Weet jij nog niet wat je gaat koken deze kerst? Dan hebben wij de oplossing! Redacteur Lotte bedenkt én maakt drie complete Leidse kerstmenu’s. Menu 1 en menu 2 waren behoorlijk uitgebreid, daarom houden we het deze week lekker eenvoudig. 

<< < Pagina 1 / 3 >
⟵ swipe swipe ⟶

Wie gaan er aan tafel?

Ook deze week heeft iemand zich weer opgeofferd voor de zware taak van voorproever. Dit keer is het bff Dirk (28) uit Leiden. Hij beoordeelt – samen met kok Lotte – de gerechten op smaak, kerstsfeer en natuurlijk Leidsheid.

Voorgerecht: Haring met zoetzuur (2 personen)

Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden

Een ingrediënt dat niet mag ontbreken uit de Leidse keuken: de haring. En die is niet alleen lekker op 3 oktober. Wij maken een voorgerecht met haring, bosui en komkommer. Dit heb je nodig:

  • Een halve komkommer
  • een halve limoen
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 haringen (van de markt)
  • 1 bosui

Hoe maak je het?

Dat gaat heel eenvoudig! Snijd de komkommer in repen en daarna in piepkleine blokjes. Pers de limoen en doe het sap, samen met de suiker in een steelpannetje. Verwarm dit, totdat de suiker gesmolten is. Zet daarna het vuur uit en voeg de komkommer toe. Roer alles goed door elkaar en bestrooi het geheel met wat zout en peper. Snij de bosui in stukjes en houd deze apart. Leg de haring op een leuk bordje en leg hierbij een flinke schep van het komkommermengsel. Bestrooi nu de haring met wat bosui en voilà!

Hoe smaakt het?

Wij zijn allebei fan van haring, dus wij vinden dit smullen. Er zitten wel wat nadelen aan dit gerecht: de graatjes. Niet zo chique om die bij een fancy kerstdiner uit je tanden te peuteren. Daarnaast denken we dat een lekker pepertje in dit frisse gerecht geen verkeerde toevoeging zou zijn. Verder is dit gerecht echt een aanrader, ook als borrelhapje!

Dit recept komt van Albert Heijn. 

Hoofdgerecht: risotto met Leidse kaas (3 à 4 porties)

Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden

Risotto is een heerlijk gerecht dat niet zo ontzettend moeilijk is om te maken. Wij doen een experiment en maken een variant met Leidse kaas. Dit heb je nodig:

  • 200 gram risotto
  • 150 gram Leidse kaas (gesponsord door Kaasspeciaalzaak van Boheemen)
  • 1 liter paddenstoelenbouillon
  • paddenstoelenmix
  • beetje roomboter om te bakken
  • scheutje room
  • scheutje witte wijn (naar wens)
  • 1 uitje
  • snufje knoflookpoeder
  • snufje oregano

Hoe maak je het?

Kook 1 liter bouillon. Wij doen dit door middel van een blokje, maar je kunt ook een variant uit een potje gebruiken of natuurlijk zelf bouillon trekken. Snijd het uitje en fruit deze eventjes in een hoge pan met wat olie. Doe hier vervolgens de risotto bij en een klein scheutje witte wijn. Blijf goed roeren zodat er niks aanbrandt. Schep beetje bij beetje de bouillon erbij, terwijl de risotto op een laag vuurtje pruttelt. Wanneer de bouillon is opgenomen, schenk je er wat nieuwe bij. Ga hiermee door totdat de risotto goed gaar is (zacht) of tot de bouillon op is. Snijd – terwijl de risotto gaar wordt – de paddenstoelen in stukjes en bak deze in wat roomboter in een koekenpan en bestrooi ze met een snufje knoflookpoeder. Maak de risotto af door er wat room en de Leidse kaas doorheen te roeren. Voeg tenslotte paddenstoelen toe en bestrooi met wat oregano.

Hoe smaakt het?

Wij vinden de risotto lekker en apart, maar misschien een beetje te eenzijdig om het als een compleet gerecht te beschouwen. Wij zouden deze risotto aanraden als bijgerecht bij bijvoorbeeld een stukje vlees, of je zou de risotto wat spannender kunnen maken met bijvoorbeeld nog een kaasje of wat spekjes.

Nagerecht: Leidse koffie

Tijd voor het toetje! Hoe maak je een Leidse koffie? Dit heb je nodig:

  • kaneellikeur (gesponsord door Wines & More)
  • verse koffie
  • slagroom
  • kaneelpoeder
  • garnering (bijvoorbeeld kaneelstokje & candy cane)

Hoe maak je het? Bekijk het filmpje!

Met dank aan:

Kaasspeciaalzaak van Boheemen kaaswinkels

Nu gesloten09:00 - 18:00

Lange Mare 100, Leiden

Bekijk meer:kaaswinkels

Wines & More slijterijen

Nu gesloten10:00 - 22:00

Korevaarstraat 21, Leiden

Bekijk meer:slijterijen

Lees ook:

Cheffies opgelet! Een écht Leids kerstmenu op tafel: zo doe je dat

Geef je kerst dit jaar nét wat extra's met een echt Leids gerecht op het menu. Redacteur Lotte beden...

Inspiratie: Lotte kookt en deelt het ultieme Leidse kerstmenu (deel één)

Wow, voel jij dat ook? Dat geweldige gevoel van een nieuwe rubriek bij indebuurt! Ja, wij zijn heel ...

 

<< < Pagina 1 / 3 >
⟵ swipe swipe ⟶