Cheffies opgelet! Een écht Leids kerstmenu op tafel: zo doe je dat

Door Lotte van den Elsen 13 december 2018

Geef je kerst dit jaar nét wat extra’s met een echt Leids gerecht op het menu. Redacteur Lotte bedenkt en kookt drie volledige kerstmenu’s met Leidse ingrediënten en recepten. Bekijk hier menu nummer twee. 

<< < Pagina 1 / 3 >
⟵ swipe swipe ⟶

Wie gaan er aan tafel?

Ook deze week heeft iemand zich weer opgeofferd voor de zware taak van voorproever. Dit keer is het de Leidse buurman Bart (30). Hij beoordeelt – samen met kok Lotte – de gerechten op smaak, kerstsfeer en natuurlijk Leidsheid.

Voorgerecht: Leidse kaassoep (3 à 4 porties)

Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden

Een Leidse kaassoep. Wij zijn gek op kaas en gek op soep, maar wat moeten wij ons voorstellen bij een kaassoep? Eerlijk gezegd zijn wij een beetje bang dat dit gewoon een bouillon met gesmolten kaasslierten gaat worden. We gaan het zien! Wat heb je nodig?

  • 1 grote ui
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 theelepel koriander
  • 1 liter kippenbouillon (of groente, voor vegetariërs)
  • 1 eetlepel maïzena
  • 1 deciliter room
  • 125 gram Leidse kaas (van Kaasspeciaalzaak van Boheemen)
  • snufje zout
  • paar handjes tuinkers

Hoe maak je het?

Snipper de ui en snijd de bleekselderij in kleine stukjes. Bak deze in wat olie in een hoge pan voor ongeveer vijf minuutjes. Giet hierbij de bouillon en breng het geheel aan de kook. Laat dit even koken en rasp ondertussen de Leidse kaas. Meng in een ander schaaltje de maïzena met wat water en roer dit mengsel door de soep, zodat hij dik kan worden. Blijf stevig doorroeren totdat de soep bindt. Schenk hier de room bij en voeg daarna beetje bij beetje de Leidse kaas toe. Blijf goed roeren zodat de kaas in het geheel smelt en het een smeuïge, gebonden soep wordt. Schenk de soep in schaaltjes en serveer deze met wat flinke plukken tuinkers erover heen.

Hoe smaakt het?

”Alsof er een engeltje over je tong klaarkomt,” aldus Bart. Maar in alle ernst: wij zijn héél erg verrast door deze soep! Kaassoep, wat een uitvinding. Wij vinden dat elke kaasliefhebber hiervan moet weten. Omdat het iets is wat je niet elke dag eet en het (volgens ons) best wel culinair klinkt, vinden wij dit gerecht zeker geschikt voor een Leids kerstmenu. In het oorspronkelijke recept stonden ingrediënten die wat lastig te vinden waren, zoals waterkers en ketoembar. Deze hebben we verwisseld met koriander en tuinkers. Een zeer geslaagd experiment!

Gebaseerd op dit recept van Smulweb. 

Kaasspeciaalzaak van Boheemen kaaswinkels

Nu open09:00 - 18:00

Lange Mare 100, Leiden

Bekijk meer:kaaswinkels

Hoofdgerecht: Hutspotcrumble (2 personen)

Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden

Een hutspotcrumble, klinkt dat even hip! Eigenlijk is het gewoon hutspot met gebakken aardappeltjes en een kruimellaag van Parmezaanse kaas eroverheen, uit de oven. Klinkt simpel en dat is het ook. Dit heb je nodig:

  • 250 gram hutspotgroenten
  • 225 gram voorgekookte aardappelschijfjes
  • Flinke snuf gedroogde oregano
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 50 gram bloem
  • 40 gram koude boter

Hoe maak je het?

Het is geen rocket sience, er kan weinig mislukken dus. Je schenkt wat olie in een grote hapjespan en fruit de ui eventjes, vervolgens doe je hier de worteltjes, aardappeltjes en oregano bij. Schenk hier een scheut water bij en zet de deksel op de pan, zodat het geheel gaar kan stomen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Nu kun je aan de slag met de crumble. Die maak je als volgt: snijd de boter in kleine klontjes. strooi de bloem, de kaas en eventueel wat peper op een plank en wrijf met je vingers het geheel tot een kruimeldeeg. Als de aardappels en groenten 10 minuutjes hebben gestoomd, schep je deze in een ovenschaal en hierover verkruimel je het kaasdeeg. Zet het geheel in de oven en bak het in ongeveer 30 minuten gaar.

Hoe smaakt het?

Prima, maar niet heel bijzonder. Misschien zijn onze smaakpapillen na deze soep ook een beetje verpest, omdat die zo’n blije verrassing was. De hutspotcrumble smaakt prima, maar wij zijn allebei van mening dat het beter een bijgerecht kan zijn in plaats van een hoofdgerecht. Met wat kalkoen, een stukje vlees of iets anders lekkers erbij op je bord is het een prima kerstmenuutje. Wij hebben het recept wel iets aangepast, zo hebben we meer Parmezaanse kaas gebruikt dan werd aangegeven, omdat er anders zo weinig crumble in de hutspotcrumble zat. Tip van de kok: kruimels maken met geraspte kaas ging niet heel eenvoudig, misschien is Parmezaans kaaspoeder meer geschikt.

Toetje: Gin & Tonic cake met Leidse gin (ruim 8 porties)

Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden

En dan nu, de klap op de vuurpijl, the moment we’ve all been waiting for: de Leidse Gin & Tonic cake! Wij snappen nu hoe ouders van pasgeboren baby’s zich voelen… Wat een schoonheid en dat hebben wij gemaakt. Dit heb je ervoor nodig:

Het beslag

  • 390 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 240 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
  • snufje zout
  • 280 gram bruine basterdsuiker
  • 4 biologische eieren
  • rasp van 2 limoenen
  • sap van 1 limoen
  • zakje vanillesuiker
  • scheut Goeie Mie Gin
  • scheut tonic (wij gebruikten Elderflower)
  • scheut melk

Het glazuur

  • 4 flinke eetlepels poedersuiker
  • scheutje gin
  • scheutje tonic
  • scheutje limoensap

Hoe maak je het?

Oké, dit recept is niet het allermakkelijkste recept dat er is. Maar laat dat je niet afschrikken. (Als wij het kunnen, kun jij het ook.) Begin met de oven voor te verwarmen op 175 graden. Meng ondertussen de bloem, het bakpoeder en het zout door elkaar in een grote kom of pan. (Je zult misschien denken: wat een gekke hoeveelheden. Deze zijn gebaseerd op Amerikaanse standaarden.) Neem de boter apart en mix deze luchtig. Dit kan het makkelijkst met een mixer, maar als je deze niet hebt, kun je de boter in kleine stukjes snijden en met een garde kloppen totdat deze romig is. Voeg hier de suiker aan toe en mix dit door elkaar. Voeg één voor één de eieren toe, de vanillesuiker en het rasp van de limoenen. (Je kunt gewoon de schil raspen, zorg dat de stukjes niet al te grof zijn.) Tenslotte voeg je een scheutje melk, een scheutje gin en een scheutje tonic toe. Als dit allemaal gedaan is, kun je beetje voor beetje de droge ingrediënten (bloem/bakpoeder/zout) erdoor heen gooien. Mix dit allemaal tot een mooi geheel en giet het in een ingevet cakeblik. Bak deze in de voorverwarmde oven in ongeveer 45-50 minuutjes gaar.

Ondertussen maak je het glazuur. Dit is heel eenvoudig. Meng het poedersuiker met wat gin, tonic en limoensap. Zorg dat het glazuur niet te lang staat voordat je het over de cake kunt smeren, anders wordt hij al hard. C’est tout!

Hoe smaakt het?

Echt heel goed! De cake heeft niet een enorm sterke gin smaak, maar je proeft wel een fris accentje er doorheen. Natuurlijk proef je ook de limoen goed. In het glazuur kun je de gin beter proeven en die geeft de cake echt iets extra’s. Test trouwens wel even of de cake gaar is, voor je hem eruit haalt. (Prik met een satéprikker in de cake, als deze er droog uitkomt is de cake gaar.) Wij hebben de baktijd van de cake iets verlengt, omdat de aangeraden 35 minuten echt te kort was. Het bordje hebben we leuk opgemaakt met een stokje kaneel (smaakt goed bij de Goeie Mie Gin) en een schijfje limoen. Feestelijk toch? Het bereiden is eventjes een klus geweest, maar het resultaat mag er wezen.

Recept gebaseerd op deze recepten van Monstyle en Leukegeit

Met dank aan onze sponsors Goeie Mie Gin en Kaasspeciaalzaak Van Boheemen.

Lees ook:

Inspiratie: Lotte kookt en deelt het ultieme Leidse kerstmenu (deel één)

Wow, voel jij dat ook? Dat geweldige gevoel van een nieuwe rubriek bij indebuurt! Ja, wij zijn heel ...
<< < Pagina 1 / 3 >
⟵ swipe swipe ⟶