Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Weer naar de kapper en meer in Leiden: ‘Ik word nu al gek gebeld en geappt voor een afspraak’

Door Sophie Halstein-Omtzigt 6 mei 2020

De professionele schaar kan volgende week door de te lange lokken van Leidenaren. Het kabinet heeft de versoepeling van een aantal coronamaatregelen aangekondigd. Niet alleen kapsalons gaan binnenkort open, volgende maand kunnen we – met anderhalve meter afstand – weer op het terras zitten. 

Op basis van het advies van het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet een plan opgesteld tot 1 september 2020. Beetje bij beetje worden de coronamaatregelen zoals we die nu kennen, versoepeld.

Anderhalvemetersamenleving

Premier Mark Rutte noemt dit het begin van een nieuwe fase, waarin we een overgang moeten maken naar een anderhalvemetersamenleving. Hij benadrukt wel dat een versoepeling alleen kan plaatsvinden als iedereen zich aan de regels houdt en het virus beheersbaar blijft. “We kunnen Nederland alleen van slot halen, als iedereen zich verstandig blijft gedragen”, zegt de premier tijdens de persconferentie van 6 mei. Daarom geldt te allen tijde: werk zoveel mogelijk thuis, vermijd drukte, houd anderhalve meter afstand en blijf thuis als je je niet goed voelt.

Hoe ziet zo’n samenleving eruit in Leiden? We nemen de nieuwe maatregelen per sector met je door.

Kappers, schoonheidssalons en andere contactberoepen

 • Gaan open vanaf maandag 11 mei;
 • behandelingen zijn alleen op afspraak;
 • medewerkers moeten tijdens het maken van de afspraak een intake doen en checken of je klachten hebt;
 • tussen de klanten moet anderhalve meter afstand zijn.

Eric Flanderhijn (57) van Herenkapsalon Eric: “Ik word nu al gek gebeld, geappt en bericht via Facebook door klanten of ze alsjeblieft op de wachtlijst mogen voor een afspraak. Echt superleuk dat ik weer mag beginnen!”. Over het opengaan op maandag 11 mei zegt hij het volgende: “Ik werk alleen, normaal werk ik zonder afspraak en zitten er mensen in de wachtruimte. En nu zal ik nu op afspraak moeten gaan werken. Ik raak hierdoor helaas de interactie met andere klanten in de zaak kwijt. Aan de andere kant is het prettig dat de mensen die in de risicogroep zitten beschermd zijn door de coroanamaatregelen. Verder heb ik handschoenen, mondkapjes, veiligheidsbrillen en wegwerpkapmantels in huis om aan alle veiligheidsvoorschriften te voldoen.”

Ook Cindy van der Pal (36) van Kopzorgen Haarverzorging werkt alleen in de salon, wat op dit moment een groot voordeel is: “Meer dan twee klanten heb ik niet in de salon. Maar normaal gesproken kan ik iemand knippen als bij een andere klant de kleur aan het inwerken is. Ik had altijd drie stoelen staan, dus nu zal ik de middelste niet gebruiken om de 1,5 meter afstand te kunnen hanteren. Ik vraag de klanten bij binnenkomst om hun handen te desinfecteren. Ik heb mondkapjes voor mezelf en de klanten.”

“Ik boek meer tijd tussen klanten om alles goed te kunnen desinfecteren en om te voorkomen dat er meer mensen tegelijk binnen zijn. Ik heb veel kapmantels aangeschaft, ook heb ik wegwerphanddoeken besteld die ik bij de klanten om de nek kan gebruiken. Waarschijnlijk kunnen klanten geen gebruik maken van het toilet, geen koffie en thee drinken of tijdschriften lezen in de salon, maar dat is ook even afwachten wat de adviezen van de overheid daarover worden.”

Verpleeghuizen

 • 25 verpleeghuizen gaan als test vanaf maandag 11 mei weer open;
 • bij een gewenst resultaat gaat het kabinet over twee weken de volgende, nog onbekende stap zetten.

Sport

 • Iedereen boven de 18 jaar mag vanaf maandag 11 mei – op anderhalve meter afstand – buiten sporten;
 • contactsporten uitgezonderd en officiële wedstrijden worden nog steeds niet gespeeld;
 • douchen gebeurt thuis;
 • voor nu geldt: contactsporten en sportscholen mogen weer vanaf 1 september. Het kabinet geeft wel aan dat ze in gesprek gaan met sportscholen om te kijken of ze mogelijk eerder open kunnen.

Horeca

 • Terrassen en restaurants mogen open vanaf maandag 1 juni. Dit geldt ook voor strandtenten;
 • je bent alleen welkom op reservering;
 • medewerkers moeten tijdens het maken van de reservering een intake doen en checken of je klachten hebt;
 • iedereen zit aan een tafel en er moet anderhalve meter afstand gehouden worden;
 • het maximum aantal aanwezigen is dertig per restaurant, inclusief personeel, maar dat wordt vanaf 1 juli uitgebreid naar honderd.

Bob Meijer (48), restauranteigenaar van onder andere Brasserie de Poort: “Ik snap op dit moment nog niet hoe we een bruiloft kunnen organiseren, maar ik ben blij dat we weer iets mogen gaan doen. Het terras kan bij al onze zaken weer open, want we hebben megaveel ruimte om te kunnen zitten. Binnen gaan we aan de slag om het voor maximaal dertig personen gezellig te maken, maar dat lukt wel. Ik hoop wel op financiële steun, want zo krijg ik nog niet eens de helft van mijn personeel aan het werk.”

Jermaine Massink (22), bedrijfsleider bij Lot & de Walvis staat te popelen om weer open te gaan: “Ontzettend fijn dat het terras weer open mag, alleen kunnen we het niet meer gebruiken zoals we dat voorheen deden. Er komen minder tafels te staan en een vaste routing waarbij we anderhalve meter afstand kunnen garanderen. Waarschijnlijk gaan we in twee shifts werken, waarvoor de gasten van te voren kunnen reserveren. Daarbij zal er natuurlijk ook vastgesteld worden of je tot de risicogroep hoort of dat je gezond bent. Qua veiligheid wordt ook veel geregeld als: mondkapjes, handschoenen en desinfectiepunten.”

Cultuur

 • Een bezoekje brengen aan de bibliotheek kan vanaf maandag 11 mei;
 • ook bioscopen en theaters gaan weer open vanaf maandag 1 juni. Het maximum aantal aanwezigen is in eerste instantie dertig, maar dat wordt vanaf 1 juli uitgebreid naar honderd;
 • als je van te voren een kaartje koopt, mag je vanaf maandag 1 juni ook musea bezoeken;
 • als het maximum aantal mensen op één plek per 1 juli wordt verhoogd naar honderd, kunnen ook kerken weer open. Verder kunnen bruiloften en begrafenissen weer plaatsvinden.

Onderwijs

 • Basisscholen en kinderopvang gaan vanaf 11 mei gedeeltelijk open, dit was al eerder bekendgemaakt;
 • scholieren van het voorgezet onderwijs mogen vanaf dinsdag 2 juni weer naar school.

Openbaar vervoer

 • Het openbaar vervoer rijdt vanaf maandag 1 juni weer volgens de normale dienstregeling;
 • het advies blijft om alleen noodzakelijke reizen te maken;
 • houd zoveel mogelijk anderhalve meter afstand;
 • reizigers zijn verplicht tijdens de reis een mondkapje te dragen. Geen medische mondkapjes, want die zijn bedoeld voor de zorg.

Campings en vakantieparken

 • Op vakantie naar een camping of vakantiepark in eigen land kan vanaf woensdag 1 juli, dan gaan de campings en vakantieparken weer open en kun je weer gebruik maken van de toiletten en douches.

Sauna’s, coffeeshops en seksclubs

 • Deze bedrijven mogen per dinsdag 1 september weer open.

In de laatste persconferentie – op 21 april – heeft de premier al toegelicht dat de basisscholen en kinderopvang begin volgende week weer van start gaan. Lees hier de overige maatregelen die toen zijn toegelicht.

Lees ook:

De stand van zaken rond het coronavirus in Leiden

Het coronavirus blijft de gemoederen bezighouden. Ook in Leiden zijn verschillende besmettingsgevall...