Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nieuwe corona-maatregelen: dit is vanaf nu verboden in Leiden

Door Carin van der Meij 24 maart 2020

Veel mensen houden zich aan de maatregelen tegen het verspreiden van het coronavirus, maar lang niet iedereen. Dat concludeert het kabinet tijdens de persconferentie op maandagavond 23 maart. Het gevolg: de maatregelen worden aangescherpt. 

Het kabinet roept iedereen op om weg te blijven van samenkomsten. Om alleen boodschappen te doen en om zoveel mogelijk in je eentje een frisse neus te halen wanneer nodig. Bezoek over de vloer? Liever niet, maar met maximaal drie mensen en alleen als je anderhalve meter afstand neemt. “Het doel is en blijft: het beschermen van onze ouderen en kwetsbaren en zorgen dat de ziekenhuizen niet overbelast raken”, licht Mark Rutte tijdens de persconferentie toe.

Dit is tot 1 juni verboden in Leiden

  • Evenementen met een vergunnings- en meldplicht. Er is geen grens meer van het aantal personen, dus ook evenementen onder de honderd mensen zijn niet toegestaan

Dit is in ieder geval tot 6 april verboden en wordt uiterlijk die datum heroverwogen:

  • Alle overige samenkomsten, met enkele uitzonderingen. Lees die hier.
  • Groepsvorming. Als blijkt dat drie of meer Leidenaren niet de anderhalve meter afstand houden, kunnen ze een boete krijgen. Uitzondering is er voor gezinnen en jonge kinderen die met elkaar spelen.

Burgemeester Lenferink krijgt meer bevoegdheid

Burgemeester Lenferink krijgt net als alle burgemeesters in Nederland zo snel mogelijk de bevoegdheid om forse boetes te handhaven. Voor Leidenaren kan zo’n boete oplopen tot zo’n €400,-. Ondernemers kunnen een prent van rond de €4000,- krijgen als zij zich niet aan de regels houden. Burgemeester Lenferink mag ook sneller besluiten drukke locaties te sluiten.

Dit zegt de gemeente Leiden

Een persmedewerker van de gemeente Leiden laat weten dat er op dit moment nog druk wordt overlegd over wat de nieuwe maatregelen betekenen voor Leiden. Of de nieuwe maatregelen betekenen dat er in Leiden locaties gaan sluiten, weten we dus nog niet. We houden jullie op de hoogte.

Andere belangrijke maatregelen

  • Winkels en bouwmarkten moeten beter in de gaten houden hoeveel mensen er  in de zaak zijn en of zij 1,5 meter afstand houden. Als ze dat niet doen riskeren ze een boete van 4.000 euro.
  • Kappers en nagelstylisten moeten in in ieder geval tot 6 april de zaak dicht houden.
  • De regels voor thuisquarantaine worden strenger. Als een gezinslid koorts heeft, moeten alle gezinsleden thuisblijven.

Scholen en horeca waren al gesloten. Voor scholen is gezegd dat er rond 6 april een besluit wordt genomen of ze weer open mogen of langer dichtblijven.

Lees op het AD wat er verder in de persconferentie is besproken.