Hooikoorts in februari? Zo zit het met de pollen in Leiden

Door Carin van der Meij 22 februari 2019

Gaat die verkoudheid maar niet over? En heb je ook nog eens last van jeukende ogen? Grote kans dat het om hooikoorts gaat. Ja, in februari. De natuur loopt namelijk een beetje voor!

Nu al hooikoorts

Op dit moment loopt de natuur twee tot drie weken voor en zolang het weer zachter dan gebruikelijk blijft, neemt deze voorsprong toe. De berken zullen dan namelijk al in maart gaan bloeien, normaal gesproken komen die pas eind maart en begin april tot bloei. En de berk veroorzaakt de meeste hooikoortsklachten…

Pollen in Leiden

Op de site van Weeronline kun je precies zien hoeveel pollen er in de lucht hangen, waar ze vandaan komen en wat de verwachtingen per stad zijn. Zo zien we nu dus ook dat de meeste pollen van de els en hazelaar afkomen en dat dit de komende dagen nog wel blijft in Leiden. Vanaf zondag 24 februari komen er redelijk veel pollen bij van de cyprus.

Ja, en nu?

Goed om te weten waar die droge ogen vandaan komen, maar wat kun je er dan tegen doen? Hooikoorts is helaas iets wat is aangeboren, maar dat betekent niet dat je er niks aan kunt doen! Zo zijn er gelukkig wel een aantal maatregelen die je kunt nemen om klachten te verminderen. Zo helpt het dragen van een zonnebril als je buiten bent, hou je de pollen buiten door je ramen en deuren dicht te houden, tenzij het net heeft geregend. Ook helpt het om meubels regelmatig af te nemen met een vochtige doek.

Lees ook:

leiden sleutelstad nieuwe rijn uitzicht

Deze 5 leuke dingen kun je dit weekend doen in Leiden

Psst... heb je het al gehoord? Het weekend komt er bijna. Zorg dat je goed voorbereid bent door even...

Marjon en Jurre vierden hun droombruiloft bij Belgisch Biercafé Olivier: ”Van springkussen tot taartentafel, alles was mogelijk!”

Voor een 'ja, ik wil', moet je als bruidspaar eerst 'ja' zeggen tegen een locatie. Wij spraken Leids...

Meer over

Gezondheid Weer