Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Feiten en fabels over ‘vrouwenproblemen’ volgens Leidse experts Joke en Rosa

Aangeboden door Bekkenfysiotherapie Oegstgeest 14 mei 2019

Het wordt lekker weer en dat betekent dat we straks weer kunnen spreken van de beroemde ‘rokjesdag’. De tijd van het jaar dan we weer leuke rokjes en zomerjurkjes op straat spotten. Misschien hoor je in je achterhoofd je moeder al zeggen: pas maar op dat je er geen blaasontsteking van krijgt. Ja, hoe zit dat nu? Onze experts weten het!

Joke en Rosa

Joke en Rosa van de praktijk Bekkenfysiotherapie in Oegstgeest weten alles van ‘vrouwenproblemen’. Bijvoorbeeld over blaasontsteking, plasangst en pijn bij het vrijen. In hun praktijk helpen zij dagelijks vrouwen (én mannen trouwens ook) met uiteenlopende klachten. Joke: ”Het is een heel bijzonder beroep, omdat mensen met hele persoonlijke problemen komen. Er is dus altijd een goede vertrouwensband tussen ons als behandelaar en de patiënt.”

Beeld: indebuurt Leiden

Blaasontstekingen

Om even terug te komen op die rokjesdag: we vragen Joke en Rosa gelijk even naar de waarheid achter deze fabel. Kun je een blaasontsteking krijgen van een kort rokje en/of omdat je kou vat? ”Dat is een fabel,” vertelt Rosa. ”Een blaasontsteking komt vaak voor bij mensen die niet genoeg drinken, te weinig tijd nemen om te plassen of hun plas veel te lang ophouden.” Ook een andere fabel wordt meteen uit de weg geholpen: ”Van een vieze wc-bril loop je ook geen blaasontsteking op.”

Pijn bij het vrijen

Eén van de klachten waar vrouwen vaak mee komen in de praktijk van Joke en Rosa is pijn bij het vrijen. ”Deze pijn kan er al zijn vanaf de eerste keer seks, maar kan ook  later ontstaan. Bijvoorbeeld na een bevalling, schimmelinfectie of na de overgang,” aldus Joke. ”Deze klachten gaan vaak samen met een hoge spierspanning in de bekkenbodem. Met bekkenfysiotherapie leren we mensen om te ontspannen, dit helpt de klachten te verminderen.”

Beeld: indebuurt Leiden

Plasangst

Dan is er nog een derde probleem dat Joke en Rosa vaak tegenkomen in hun praktijk. Joke: ”We zien regelmatig jonge vrouwen die niet op een openbaar toilet kunnen plassen. Dit heeft ook weer met verhoogde spierspanning en het gevoel van onveiligheid, angst dat andere mensen je horen plassen. Ook hiermee gaan we oefenen met de ontspanning van de bekkenbodem.”


Meer over Bekkenfysiotherapie Oegstgeest ontdekken?

Bekkenfysiotherapie Oegstgeest zorg

Rhijngeesterstraatweg 62, Oegstgeest

Bekijk meer:zorg

Lees ook:

Rosa (39) en Joke (46) runnen samen een bekkenfysiotherapie praktijk: ‘Onze patiënten zijn héél gemotiveerd’

Deze week in 'Ondernemer uitgelicht' zijn wij op bezoek bij de praktijk van Rosa en Joke. Zij runnen...

(Aanstaande) moeders in Leiden opgelet: zo blijf je vrij van bekkenklachten