Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Aanscherping coronamaatregelen; dit betekent het in Leiden voor de horeca en EL CID

Door Carin van der Meij 7 augustus 2020

Tijdens de persconferentie van donderdag 6 augustus kondigde het kabinet aan dat eerdere versoepelingen voor horecagelegenheden worden teruggedraaid. En ondanks de geruchten eerder die dag, mogen de introductieweken van universiteiten en hogescholen tóch doorgaan. Maar wel iets anders dan normaal…

“In de horeca verslapt de naleving van de basisregels. We draaien daarom een eerdere versoepeling terug”, vertelt premier Mark Rutte tijdens de ingelaste persconferentie.

Extra regels in horeca

Wat betekent dit? De premier stelt ons gerust: mensen kunnen nog steeds uit eten of naar het terras. Echter komen er voor zowel binnen als buiten extra regels:

  • Iedereen blijft zitten op zijn plek;
  • reserveren kan van tevoren of voor de deur;
  • het checkgesprek om te vragen naar gezondheidsklachten moet worden nageleefd;
  • aan bezoekers wordt gevraagd om hun naam en contactgegevens in te vullen bij de horecazaak die zij bezoeken. “Zodat we mensen snel op kunnen sporen als het nodig is, in verband met contactonderzoek”, licht de premier toe.

Ook kunnen burgemeesters besluiten de openingstijden van nachtwinkels en horeca in te perken tot 0.00 uur ’s nachts. “Als de cijfers daar aanleiding toe geven kunnen we dat oprekken naar landelijk niveau”, aldus Rutte.

Twee weken dicht vanwege besmetting

Dat is nog niet alles. Horeca, musea en pretparken kunnen dichtgaan als de GGD vaststelt dat er op die locatie meerdere besmettingen hebben plaatsgevonden. De locatie kan voor maximaal twee weken dichtgaan. 

Dit vinden ondernemers in Leiden

Heleen van Rebel Horeca: “Wij respecteren de regelgeving en we hopen hierdoor mee te helpen aan het terugdringen van het Coronavirus. Vanzelfsprekend hopen we dat er dan snel sprake is van versoepeling!”

EL CID mag doorgaan

“We trekken de teugels aan voor introductieweken”, vertelt premier Mark Rutte tijdens de ingelaste persconferentie. Introductieweken van universiteiten, hogescholen en mbo’s mogen wel doorgaan, maar in aangepaste vorm. Zo moeten activiteiten zoveel mogelijk online worden georganiseerd. Fysieke activiteiten zijn alleen toegestaan als het informatief is, als deze in kleine groepen plaatsvinden en iedereen zich aan de anderhalve meter afstand houdt.

Maatregelen die passen bij de manier waarop het programma van de Leidse introductieweek (de EL CID) dit jaar reeds was opgesteld. De EL CID is deze week online begonnen. Volgende week komen de nieuwe studenten in groepjes van maximaal 20 studenten de stad één dag fysiek ontdekken. Het EL CID-bestuur komt vandaag samen om te bespreken óf het programma nog aanpassingen nodig heeft. Maar in grote lijnen valt het binnen de maatregelen van de overheid, laat een woordvoerder van de universiteit ook weten aan het Leidsch Dagblad.

Geen ontgroeningen

Ook na de introductieweken gelden er nog coronamaatregelen voor de nieuwe studenten. Zo mogen studentenverenigingen dit jaar geen ontgroeningen houden, of KMT (kennismakingstijd) zoals het tegenwoordig veelal wordt genoemd. Het kabinet staat activiteiten wel toe, maar alleen wel onder strikte regels zoals afspreken in kleine groepen en een alcoholverbod.

Lees ook:

el cid campagnebrunch

Zo gaat de introductieweek voor Leidse studenten (EL CID) eraan toe dit jaar

Je weet dat de EL CID-week is begonnen als je bosjes piepjonge studenten door de stad ziet dwalen. M...

Kennismaken met het Leidse studentenleven anno 2020: parkborrels en coronaproof ‘beerpong’

Tijdens de EL CID staat de Leidse studentenwereld ieder jaar, een week lang op zijn kop. Maar vanweg...