Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mondkapjesplicht in Nederland: op deze plekken in Leiden moet je een mondkapje dragen

Door Carin van der Meij 28 november 2020

In het openbaar vervoer, in het vliegtuig, op de luchthaven en in een touringcar ben je al verplicht om een mondkapje te dragen. Vanaf dinsdag 1 december wordt de mondkapjesplicht uitgebreid naar alle publieke binnenruimtes. Hier een opsomming van een paar plekken in Leiden waar je voortaan een mondkapje moet dragen. 

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Tot nu toe was het dragen van een niet-medisch mondkapje in publieke binnenruimtes een dringend advies, maar vanaf dinsdag 1 december wordt dit verplicht. Het geldt voor iedereen van 13 jaar of ouder. Wie zich hier niet aan houdt, riskeert een boete van € 95,-.

Winkels

Foto door: Rob van Dullemen ©

Of het nu om een supermarkt, kledingwinkel of juwelier gaat; in alle winkels geldt dat je voortaan een mondkapje moet dragen.

Musea

Foto door: Rob van Dullemen ©

Een bezoekje brengen aan Naturalis of Museum de Lakenhal? Vergeet niet je mondkapje mee te nemen, want ook hier is het dragen van een mondkapje vanaf december verplicht.

Theaters en concertzalen

Leidse Schouwburg
Foto: Leidse Schouwburg

Wanneer je de Stadsgehoorzaal of Leidse Schouwburg binnenstapt, moet je vanaf 1 december een mondkapje dragen. Als je eenmaal op je plek zit, mag je wel je mondkapje afdoen. Ga je tussendoor naar de wc? Dan moet de mondkap weer op.

Benzinestations

Beeld: Google Street View

Tip: leg een extra mondkapje in de auto. Je kunt namelijk vanaf december alleen tanken en aan de counter betalen als je een mondkapje draagt.

Horeca

Beeld: indebuurt Leiden

Restaurants, cafés, en andere horecazaken zijn vanwege de gedeeltelijke lockdown nog steeds gesloten. Als de deuren weer openen, is het ook hier verplicht om een mondkapje te dragen. Net als in het theater en een concertzaal mag je ‘m aan tafel wel afdoen.

Onderwijs

Academiegebouw
Beeld: indebuurt Leiden

Leerlingen, studenten, leraren en ander personeel in het onderwijs moeten een mondkapje dragen als zij door het schoolgebouw lopen. Dit geldt voor iedereen in het voortgezet onderwijs, het voortgezet speciaal onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs. Als iedereen in de les een vaste zitplaats heeft, mag het mondkapje af. Voor lessen in zang, toneel, gym en andere vormen van praktijkonderwijs is een uitzondering gemaakt. Daar hoef je dus geen mondkapje te dragen.

Bij de kapper, tijdens rijlessen of andere contactberoepen

Foto door: Rob van Dullemen ©

Het is onmogelijk om in een kapsalon, nagelstudio of massagesalon anderhalve meter afstand te houden. Daarom moeten zowel klanten als medewerkers in contactberoepen verplicht een mondkapje dragen. Voor zorgverleners zoals huisartsen en fysiotherapeuten geldt een uitzondering.

Leiden Centraal en Leiden Lammenschans

Foto door: Rob van Dullemen ©

Het is al verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Voortaan moet je er ook eentje in stations en bij bus- en tramhaltes dragen. Dit geldt ook als je het station alleen als doorgang gebruikt.

Meer details over de mondkapjesplicht lees je op de website van de Rijksoverheid.

Lees ook:

Hartebrugkerk oranje

Dit is waarom verschillende gebouwen in Leiden vanaf 25 november oranje kleuren

In het kader van de wereldwijde campagne ‘Orange the World’ van de Verenigde Naties, kleuren verschi...
Sleutelstad Molen de Valk evenemententerrein Lammermarkt

Parkeren in Leiden: zo scoren onze parkeergarages in de test van de ANWB

De ANWB heeft veertig parkeergarages getest in twintig steden in Nederland. Leiden behoort ook tot d...
Nieuwe Rijn Cafes

Winkelnieuws! My Jewellery opent binnenkort een winkel in Leiden

Goed nieuws voor de Leidse dames: onze stad is binnenkort een hippe sieraden- en kledingwinkel rijke...
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Corona Nieuws