Brechje (41) van Best Diet: ‘Echt altijd gezond is ongezond”

Aangeboden door Best Diet 19 maart 2019

Helemaal in thema van ‘de week van de diëtist’ en de obesi-tas van Juf Ank, interviewen wij deze week diëtist Brechje. Zij werkt in het Alrijne Ziekenhuis en heeft daarnaast haar eigen praktijk: Best Diet. Wij wilden er alles over weten!

Even voorstellen

Natuurlijk beginnen wij het interview door eerst even te vragen wie wij voor ons hebben. Brechje stelt zich voor: ”Ik ben 41 jaar en ik kom uit Leiden. Ik werk al vijftien jaar als diëtist, en naast mijn eigen praktijk werk ik ook in het Alrijne Ziekenhuis.” Brechje begon haar carrière in het ziekenhuis trouwens niet als diëtist, maar als operatie-assistent. ”Dat is wel een gek verhaal eigenlijk. Ik stopte als operatie-assistent omdat ik van plan was de pabo te gaan doen. Toen ik met mijn zus de open dag van de hogeschool bezocht, bleven we allebei hangen bij de stand over voeding en diëtiek. We vonden het reuze interessant.”

Voeding als puzzel

Brechje vergelijkt haar beroep als diëtist met het oplossen van een puzzel. ”In het ziekenhuis werk ik vooral met mensen met nierziektes, die zich aan een heel lastig dieet moeten houden. Als diëtist probeer ik dit zo goed mogelijk op te lossen: de schadelijke voedingsmiddelen beperken en toch zorgen dat iemand alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt.” Ook in haar eigen praktijk is dit de uitdaging waar Brechje zich mee bezig houdt. ”Al zijn dit natuurlijk wel andere problemen. Mensen komen hier vooral met overgewicht of bijvoorbeeld darmklachten, maar ook sporters en vegetariërs. Dat zijn natuurlijk allemaal zaken waarbij voeding een hele grote rol speelt, ” aldus Brechje. De variatie van alle verschillende cliënten met de verschillende ‘dieetpuzzeltjes’ is erg leuk.

‘Ik weet meestal binnen 5 minuten wat voor persoon ik voor mij heb’

Motivatie

Naast weten wat de juiste voeding, is iets anders essentieel voor de resultaten: motivatie. ”Motivatie in stand houden vind ik het lastigste aan mijn beroep, omdat dit iets is waarmee cliënten vaak zelf moeite mee hebben. Een nieuwe gewoonte aanleren kan lang duren, daarvoor heb je echt veel geduld nodig en je moet gefocust blijven. Ik kan vaak al in de eerste vijf minuten van het kennismakingsgesprek inschatten wat voor benadering iemand nodig heeft, streng of juist begeleidend. Ik heb nu bijvoorbeeld een cliënt die ik wekelijks even app, gewoon om te vragen hoe het gaat. Dat werkt voor haar heel goed.”

Valkuilen

Het contact met haar patiënten vind Brechje het allerleukste aan haar beroep. ”En de afwisseling, je komt met zoveel verschillende mensen in aanraking, die allemaal hun eigen problemen en valkuilen hebben. Ik kom ook wel eens bij mensen thuis op consult, dan kan ik letterlijk even in hun keukenkastjes kijken.” Er zijn drie problemen die Brechje vaak aantreft bij de mensen die zij spreekt. ”Mensen. nemen te weinig vocht, te weinig vezels en te weinig eiwit tot zich,” aldus Brechje. ”En uiteraard zijn er veel mensen die te veel eten en te weinig bewegen.” Zij helpt haar cliënten weer om hun dieet in balans te brengen.

‘Ik ga uit van het 80/20 principe’

80/20 methode

Hoe ze dat doet? ”Dat mijn praktijk Best Diet heet, is eigenlijk een beetje een grapje. Het beste dieet bestaat namelijk niet, dat is voor iedereen anders. Daarnaast komen we nog wekelijks tot nieuwe inzichten, ik zou 24/7 over diëten kunnen lezen en dan nog niet alles weten.” Wel is er een principe waar Brechje standaard vanuit gaat. ”Honderd procent gezond eten is niet mogelijk en daarnaar streven is – grappig genoeg – niet gezond. Je gaat dan obsessief met eten bezig zijn en dat zorgt voor stress. Lekkere taartjes en uit eten gaan horen ook bij het leven, dus ontzeg je zelf niet alles. Ik ga uit van het 80/20 principe: ik eet 80% procent van de tijd gezond en 20% minder gezond. Mijn vrienden kijken mij wel eens gek aan als ik een glas cola drink, maar dat moet af en toe kunnen.”

Kortingsactie

Omdat het deze week de week van de diëtist is, heeft Brechje een fijne actie bedacht. Iedereen die zich deze week aanmeldt bij haar praktijk, krijgt 30 euro korting op een intakegesprek en een leuke attentie. Aanmelden kan door te mailen onder vermelding van ‘week van de diëtist’. Telefonisch contact opnemen kan ook, maar Brechje is vanwege haar werk in het ziekenhuis niet altijd bereikbaar. ”Ik probeer altijd binnen 24 uur te reageren,” zegt ze hierover. De actie geldt tot maandag 25 maart. Nou, aan de slag met dat zomerlichaam, dus!


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Best Diet. Meer over Best Diet ontdekken?

Best Diet zorg

GeopendHele dag

Hooigracht 87, Leiden

Bekijk meer:zorg