Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

(Aanstaande) moeders in Leiden opgelet: zo blijf je vrij van bekkenklachten

Aangeboden door Bekkenfysiotherapie Oegstgeest 18 december 2018

Je bent zwanger of net moeder geworden en je bent natuurlijk superblij met dit nieuws. Waarschijnlijk ben je druk bezig met kinderkamers inrichten, bedjes in elkaar zetten en luiers inslaan. Maar denk je ook wel aan jezelf? Zo zorg je ervoor dat je vrij wordt en blijft van pijnklachten tijdens en na je zwangerschap. 

Mogelijke klachten

Tijdens je zwangerschap en na het krijgen van een kind, verandert er veel in je lijf. Helaas kan dit soms voor vervelende klachten zorgen. Bijvoorbeeld stuitpijn, urineverlies of bekkenpijn. Bekkenpijn kan zorgen voor klachten als pijn in de onderrug en liezen, een tintelend of doof gevoel in de benen of billen en waggelend lopen. In sommige gevallen kunnen de klachten alledaagse dingen erg moeilijk maken, zoals bijvoorbeeld traplopen of bukken.

Bekkenpijn

Maar wat zit er nu eigenlijk achter die veelvoorkomende klachten? Op de website van Bekkenfysiotherapie Oegstgeest lezen wij meer over bekkenpijn. Een stevig en stabiel bekken is nodig om goed te kunnen lopen en probleemloos dingen op te tillen. De bekken is eigenlijk het centrum van je lichaam, bijna alle krachten van je lichaam lopen via de bekken. Tijdens de zwangerschap of bevalling kan de bekken stabiliteit verliezen. Bijvoorbeeld door hormonale veranderingen, verzwakte spieren, een slechte lichaamshouding of zware belasting tijdens het bevallen.

Beeld: indebuurt Leiden

Hoe verhelp of voorkom je dit?

Gelukkig zijn er veel manieren om dit soort klachten te verlichten of te voorkomen. ”Helaas weten veel vrouwen niet dat ze met dit soort klachten te maken kunnen krijgen en dat er ook iets aan te doen is,” aldus Joke, fysiotherapeute bij Bekkenfysiotherapie Oegstgeest. Samen met haar collega’s Rosa en Barbara ziet zij in haar praktijk tientallen vrouwen met diverse bekkenklachten. ”We krijgen vaak van patiënten te horen: hadden we hier maar eerder vanaf geweten! Daarom willen wij dat bekkenfysiotherapie bekender wordt bij zwangere vrouwen en dat zij weten dat zij niet met klachten hoeven te leven. Het is niets dat er ‘gewoon bijhoort’, er is heel vaak iets tegen te doen!”

Vertrouwensband

Het zijn misschien niet de meeste alledaagse klachten, waarmee vrouwen bij deze praktijk komen. ”Wij snappen goed dat dit soort symptomen anders zijn dan een gebroken pols of een verkoudheid. Vrouwen vinden het vaak ongemakkelijk om over zulke intieme problemen te praten. Daarom vinden wij als behandelaars een vertrouwensband met onze patiënten heel belangrijk. Patiënt en therapeut vormen één team, samen gaan we een traject om succesvol de klachten te verlichten,” legt Rosa uit.

Beeld: indebuurt Leiden

Hoe ziet de behandeling eruit?

Nu vraag je je misschien af: hoe kan bekkenfysiotherapie nu precies helpen? Tijdens de intake brengt de therapeut je problemen nauwkeurig in kaart, door middel van een intakegesprek en een lichamelijk onderzoek. Daarna wordt er gezocht naar een balans tussen belasting en belastbaarheid. Vaak is de neiging bij pijnklachten om rust te houden, maar té veel rust is ook niet goed. Door middel van oefeningen helpt de fysiotherapeut de spieren te trainen. ”De patiënt moet zich dus ook echt inzetten voor de behandeling, bijvoorbeeld door thuis oefeningen te doen,” vertelt Joke. Ook kijken de therapeuten naar hele praktische zaken: is je houding goed? Hoe is je manier van lopen? Til je op de juiste wijze? Door hier aanpassingen in te maken, kunnen klachten soms ook sterk verminderen.

Beeld: indebuurt Leiden

Deze bijdrage wordt je aangeboden door Bekkenfysiotherapie Oegstgeest. Meer over Bekkenfysiotherapie Oegstgeest ontdekken?

Bekkenfysiotherapie Oegstgeest zorg

Rhijngeesterstraatweg 62, Oegstgeest

Bekijk meer:zorg

Meer weten over deze praktijk? Lees ons interview met Joke en Rosa:

Rosa (39) en Joke (46) runnen samen een bekkenfysiotherapie praktijk: ‘Onze patiënten zijn héél gemotiveerd’

Deze week in 'Ondernemer uitgelicht' zijn wij op bezoek bij de praktijk van Rosa en Joke. Zij runnen...
baby voetjes babyvoetjes geboorte kind

Dit zijn de populairste babynamen in Leiden van 1970 tot nu

Heet jij Johannes, Maria, Thomas, Lucas of Monique? Dan ben jij in Leiden zeker niet de enige. Deze ...