Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Handig! Zó gaat een bioscoop-, theater- en museumbezoek

Door Sophie Halstein-Omtzigt 27 mei 2020

Vanaf maandag 1 juni start de culturele sector in Leiden voorzichtig weer op. Leidse culturele ondernemers staan te popelen om bezoekers te mogen ontvangen. Om dat goed en veilig te kunnen doen moeten zij (en de bezoekers) zich aan een flinke stapel richtlijnen houden. Daarom vroegen we aan Leidse bioscopen, het theater en musea wat je binnenkort als cultuurbezoeker kunt verwachten.

Elke cultuurfan moet vanaf nu verplicht reserveren, zodat de organisatie van het (bioscoop)theater of een museum weet dat je eraan komt en met hoeveel huisgenoten of gezinsleden je komt. Sophie, van Bioscopen Leiden vertelt: “Vanaf 1 juni 2020 gaan alle bioscopen in Leiden weer open en we zijn druk bezig met een online ticketsysteem.”

Bioscopen Leiden

Sophie: “We weten straks precies hoeveel personen er komen en wie er reserveert. Zo garanderen we voldoende afstand voor de bezoekers en kunnen we vragen stellen. Zodra het filmprogramma bekend is, kun je een bioscoopkaartje reserveren.” Houd de socials van Bioscopen Leiden dus scherp in de gaten.”

“In elke bioscoopzaal mogen we dertig personen exclusief personeel ontvangen, wel op voldoende afstand van elkaar. Huishoudens mogen bij elkaar zitten in de zaal. En mensen die niet met een gezin of huisgenoten komen, vragen we of om alleen of met maximaal twee personen te komen.”

De bar is wel geopend, met beschermende schermen er tussen. Maar om drukte bij de bar te voorkomen, zijn er geen filmpauzes. In de bioscopen is vind je een speciale routing, zodat je geen andere filmbezoekers tegenkomt of afstand kunt houden.

Japanmuseum SieboldHuis

Wil je graag weer het Japanmuseum SieboldHuis bezoeken? Dan koop je online een museumticket met tijdslot, legt medewerkster Marjolijn Goos uit. Je moet om een bepaalde tijd binnen zijn, maar krijgt geen eindtijd mee. Marjolein: “Er is in het museum geen maximum van dertig personen, maar er wordt wel naar het aantal vierkante meters van het pand gekeken. Hierdoor kunnen we maximaal tien per bezoekers per tijdsslot van een half uur ontvangen.”

Molenmuseum de Valk

Bij Molenmuseum de Valk is het onlinereserveringssysteem nog in de maak, tot die tijd voldoet een belletje. Beheerder Hennie van der Lelie: “Vanaf 2 juni mogen we weer open en dat is geweldig na een lange tijd stilte! We hebben een routing gemaakt door de molen met aparte trappen voor de heen- en terugweg en een andere in- en uitgang.” Bij de ingang staat een middel om je handen te desinfecteren en je meldt je als bezoeker aan, zodat de organisatie precies weet hoeveel bezoekers er binnen zijn.

Ook bij het molenmuseum werken ze met een tijdslot per groep. Je kunt dan met maximaal zes gezinsleden of huisgenoten per tijdslot het museum in. “Na 10 minuten kan de nieuwe groep naar binnen, zodat er zes groepen per uur de molen in kunnen. Dat is precies genoeg tijd om elkaar niet tegen te komen.”

Stadsgehoorzaal en Leidse Schouwburg

De Leidse Schouwburg heeft beperktere ruimte, vandaar dat de concerten en voorstellingen vanaf donderdag 4 juni vooral in de Stadsgehoorzaal worden gegeven. Medewerkster Monique Aalbers: “De focus ligt nu vooral de Stadsgehoorzaal. En omdat we maximaal dertig bezoekers mogen ontvangen, zijn de grote concerten en voorstellingen in juni geannuleerd. De bar is helaas gesloten, maar we openen binnenkort wel Grand Café van ’t Huis.”


Meer over Lido ontdekken?

Lido bioscopen

GeopendHele dag

Steenstraat 39, Leiden

Bekijk meer:bioscopen

Meer over Kijkhuis Leiden ontdekken?

Kijkhuis Leiden bioscopen

Geopend15:00 - 00:00

Vrouwenkerksteeg 10, Leiden

Bekijk meer:bioscopen

Meer over Trianon Theater ontdekken?

Trianon Theater bioscopen

GeopendHele dag

Breestraat 31, Leiden

Bekijk meer:bioscopen

Meer over Japanmuseum SieboldHuis ontdekken?

Japanmuseum SieboldHuis musea

Vandaag gesloten

Rapenburg 19, Leiden

Bekijk meer:musea

Meer over Molen de Valk ontdekken?

Molen de Valk bezienswaardigheden

Vandaag gesloten

2e Binnenvestgracht 1 , Leiden

Bekijk meer:bezienswaardigheden

Meer over Grand Café van ’t Huis ontdekken?

Grand Café van ’t Huis restaurants en horeca

Vandaag gesloten

Breestraat 60, Leiden

Bekijk meer:restaurants en horeca

Meer over Stadsgehoorzaal Leiden ontdekken?

Stadsgehoorzaal Leiden theaters

Breestraat 60, Leiden

Bekijk meer:theaters