Voilà: een kant-en-klare historische rondleiding door Leiden

Krijg je bezoek van buiten de stad? Met deze wandeling breng je de geschiedenis van Leiden tot leven én maak je indruk met jouw triviantjes. Dus steek je vlaggetje in de lucht en maak de blits als gids.

Monument Kiekje

Laten we beginnen op een handig startpunt: Leiden Centraal station. Grote kans dat je bezoek daar aankomt. Vanaf het Centraal station van Leiden loop je door de Stationstraat, over de Rijnsburgerbrug, naar de Steenstraat. Aan je linkerhand zie je Stadscafé van der Werff met daarlangs het Kiekpad. Langs dit pad staat een monument, dit monument eert fotograaf Israël Kiek.

Israël Kiek was in de 19e eeuw een populaire fotograaf in Leiden. Hij werd vaak ’s nachts opgetrommeld om grote groepen studenten te fotograferen. Vaak waren die in beschonken staat en werden de foto’s niet helemaal scherp. De uitdrukking ‘een kiekje maken’ verwijst naar deze fotograaf!

Molen de Valk

Beeld: indebuurt Leiden

Dan wandelen we via het Kiekpad langs het bevrijdingsmonument richting Molenmuseum de Valk. Al sinds het jaar 1611 staat er een molen op deze plek aan de Lammermarkt. De huidige molen werd in 1743 gebouwd. Liefhebbers kunnen ook nog een kijkje in de molen nemen, daar is namelijk een museum. Onderdeel van dit museum is de oude molenaarswoning, die nog bijna helemaal in tact is.

Café de Vergulde Kruik

Vanaf de Lammermarkt lopen we over de Nieuwe Beestenmarkt en slaan we uiteindeijk linksaf de Haarlemmerstraat in. Leuk om erbij te vertellen: op de Beestenmarkt werden vroeger daadwerkelijk veemarkten georganiseerd. Aan het begin van de Haarlemmerstraat komen we café de Vergulde Kruik tegen. Dit café, dat vroeger een slijterij was, bestaat al jaren. Volgens verhalen van werknemers is hier oorspronkelijk het logo voor Heineken ontworpen en verkocht voor 25 gulden.

Koornbrug

Loop een stukje verder door de Haarlemmerstraat en sla de Vrouwensteeg in. Via de Kippenbrug kom je uiteindelijk op de Aalmarkt. Je loopt langs de oude stadswaag, waar vroeger koopwaar gewogen en gekeurd werd. Hier bevind je je ook ongeveer op de plek waar de Oude en de Nieuwe Rijn samenkomen: de plek waar Leiden is ontstaan. Loop iets verder en je komt bij de prachtige Koornbrug. Hier werd eeuwenlang koren verhandeld.

Burcht

Beeld: indebuurt Leiden

Vanaf de Koornbrug loop je door naar de burcht. Een wandeling van slechts twee minutjes door de burgsteeg. Dit is één van de oudste nog bestaande voorbeelden van een burcht in Nederland. Hier kun je meer over dit bijzondere monument lezen.

Pieterskerk

Processed with VSCO with c1 preset

Loop rondom de Burcht en vervolg je weg via de Visbrug naar de Maarsmansteeg. Loop verder door de Pieterskerk-Choorsteeg naar de Pieterskerk. De Pieterskerk is van oudsher de hoofdkerk van de stad Leiden. De vroegste geschiedenis van de kerk gaat helemaal terug naar het jaar 1100.

Huize Welgelegen

In een kleine wandeling van twee minuutjes loop je door de Kloksteeg naar het laatste punt van deze rondleiding: Huize Welgelegen. Dit studentenhuis speelt een grote rol in het verhaal van de Soldaat van Oranje: Erik Hazelhoff Roelfzema woonde hier namelijk. Ook filmopnames voor Soldaat van Oranje, vonden hier plaats. Tot op de dag van vandaag fungeert deze woning boven café Barrera nog steeds als studentenhuis van studentenvereniging Minerva. In 2018 namen wij een kijkje binnen!

Dit was de route!

Beeld: Google Maps

Deze historische wandeling was ongeveer 2,4 kilometer lang en zou je kunnen wandelen in een half uur. Sluit je wandeling af met een lekker biertje bij Café Barrera of één van de andere leuke Leidse terrassen.

Lees meer…

Meer in deze categorie

Genieten van Leiden

Ga naar “Wat een joekels: dit is zijn de grootste bomen van Leiden”

Wat een joekels: dit is zijn de grootste bomen van Leiden

Ga naar “Nooit meer natte voeten: daarom zijn sommige stoepen verlaagd in Leiden”

Nooit meer natte voeten: daarom zijn sommige stoepen verlaagd in Leiden

Ga naar “Dit doen die Griekse letters in een Leidse kerk”

Dit doen die Griekse letters in een Leidse kerk

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Remia saus van € 2,05 voor € 0,99”

Remia saus van € 2,05 voor € 0,99

  • Dirk
  • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “Raak Zero O vruchtensiroop van € 1,91 voor € 0,89”

Raak Zero O vruchtensiroop van € 1,91 voor € 0,89

  • Dirk
  • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “Chocomel van € 2,89 voor € 0,89”

Chocomel van € 2,89 voor € 0,89

  • Dirk
  • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “Johma salade van € 3,41 voor € 1,59”

Johma salade van € 3,41 voor € 1,59

  • Dirk
  • Geldig t/m 6 december 2022