Tuinliefhebbers opgelet: 7 x tuintips van Tascha

Laten we in deze bizarre tijden vooral niet de tuin vergeten te onderhouden. Dat is niet alleen goed voor de tuin, maar ook goed voor de spirit. En wat we zeker wél kunnen doen, is de bloemetjes buiten zetten. Daarom heeft Tascha van de TuinFiets een paar leuke tuintips voor ons.

Tip één: Ga naar buiten!

Dat is logisch denk je. Maar Tascha legt haar eerste tip verder uit: “Trek een gezellige trui, een broek en stevige schoenen aan. Zet een lekkere kop koffie of thee en stap daarmee naar buiten terwijl je een frisse neus haalt.”

De tip is ook mogelijk voor op je balkon.

Tip twee: Opruimen

Zijn jullie klaar voor tip 2? Tascha wel: “Pak de bladhark maar in de hand, want de bladeren die her en der verspreid liggen kun je zo langzamerhand wel weghalen. Ook op het gazon of balkon.”

“Liggen er nog bladeren in de dakgoot of rottende planten in de vijver? Gelijk een mooi moment om ook de blaadjes eruit te scheppen.”

Tip drie: Onkruid verwijderen

Hè bah, dat is nog eens een vervelende tip. Want onkruid verwijderen, dat blijft altijd wel een dingetje.

Tascha: “Het meest effectief is: onkruid verwijderen met de hand. Zorg er daarbij voor dat je het onkruid mét de wortels eruit trekt. Wil je niet meteen op je knieën zitten? Dan kun je de bodem uiteraard altijd eerst even wat los schoffelen.”

Even in de herhaling: wel met wortel en al doen hè?

Tip vier: Snoeien

Snoeien is groeien! Tascha vertelt over hoe je het beste kunt snoeien: “Zorg eerst voor schoon en scherp gereedschap. En snoei nooit tijdens de vorst. In de vaste planten is vaak na de winter flink wat dood hout terug te vinden.”

“Knip dode takken weg en geef de plant tijdens het voorjaar de zogenaamde ‘terugknipbeurt’. Hierdoor groeien ze mooier en krijgt de plant meer vertakkingen.”

Tascha wijst ons erop dat we ook goed naar de vorm van de plant moeten kijken: “Kijk goed hoe je de plant ongeveer wilt hebben na de snoeisessie. Haal schurende en takken die over elkaar groeien weg. Check dus goed wat je snoeit, maar wees niet bang om goed te snoeien.”

Tip vijf: Terras in orde maken

Voor de vijfde tip Tascha gaat ervanuit dat iedereen zijn tuinset goed opgeborgen heeft tijdens de winter: “Voordat je de stoelen of de loungebank weer tevoorschijn haalt wil je natuurlijk eerst een schoon terras.”

“Het onkruid tussen de tegels kun je weghalen met een scherp aardappelschilmesje of met een speciale voegenkrabber. Het is hard werken. Maar na het opvolgen van de vorige tips is het lichaam inmiddels al aardig opgewarmd en doe je dit met twee vingers in de neus.”

“Het mos op de tegels verwijder je met een staalbezem. Uiteraard bestaat er ook de hogedrukreiniger en allerlei ander spul dat je erop kunt spuiten, maar persoonlijk ben ik daar niet van. Doe mij maar een flink partijtje schrobben en spierballenwerk, dat scheelt weer een dure sportschool.”

En dat spierballenwerk is ook nog eens goed voor het milieu!

Tip 6: Opvrolijken

De zon warmt de grond alweer aardig op. En is er helemaal geen vorst meer? Dan heeft Tascha een superleuke tuintip: planten shoppen en support your local hero!

Tascha: “Je kunt na de vorst nieuwe vaste- of kleurrijke eenjarige plantjes in de tuin zetten. En daar hoef je echt niet ver de deur voor uit, want Leiden barst van de kleine bloemkiosken.”

“En als je dan toch zo lekker aan het shoppen bent, denk ook eens aan die aardige buurman of buurvrouw. Zeker in deze tijden kan iedereen wel een vrolijke opsteker gebruiken.”

Tip 7: Genieten

De laatste tip is erg belangrijk en volgens Tascha ook essentieel. Tascha: “Doe wat rek en strek oefeningen. Schenk jezelf nog iets lekkers in en ga eens even zitten in die stoel of bank. Kijk naar al het harde werk dat is verricht. Wees trots op jezelf. Geniet van het buiten zijn, de zoemende bijtjes en de zingende vogels.”

Hier lees je wat we eerder over Tascha schreven:

 • Tascha knapt Leidse tuinen op: ‘Ik gooi mijn hark in de Tuinfiets en dan is het karren met die handel’

  Misschien heb je haar wel eens door Leiden zien fietsen: een vrolijke roodharige dame op een grote bakfiets met tuingereedschap...

Lees ook:

Meer in deze categorie

Genieten van Leiden

Ga naar “Indebuurt & Barry Badpak zoeken de mooiste kerstboom van Leiden!”

Indebuurt & Barry Badpak zoeken de mooiste kerstboom van Leiden!

Ga naar “Wat een joekels: dit is zijn de grootste bomen van Leiden”

Wat een joekels: dit is zijn de grootste bomen van Leiden

Ga naar “Nooit meer natte voeten: daarom zijn sommige stoepen verlaagd in Leiden”

Nooit meer natte voeten: daarom zijn sommige stoepen verlaagd in Leiden

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Remia saus van € 2,05 voor € 0,99”

Remia saus van € 2,05 voor € 0,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “Raak Zero O vruchtensiroop van € 1,91 voor € 0,89”

Raak Zero O vruchtensiroop van € 1,91 voor € 0,89

 • Dirk
 • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “Chocomel van € 2,89 voor € 0,89”

Chocomel van € 2,89 voor € 0,89

 • Dirk
 • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “Johma salade van € 3,41 voor € 1,59”

Johma salade van € 3,41 voor € 1,59

 • Dirk
 • Geldig t/m 6 december 2022