Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tof! Deze foto’s geven een kijkje in een Leids herenhuis anno 1929

Door Lidwien Arndt 30 november 2020

In onze rubriek Binnenkijken bij… laten stadsgenoten regelmatig hun huis zien. Deze keer pakken we het iets anders aan en gaan we terug in de tijd, terug naar 1929. In het archief van Erfgoed Leiden en Omstreken vonden we namelijk een serie interieurfoto’s van een huis aan de Breestraat. 

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Aan de Breestraat staan prachtige panden. Het huis waar de foto’s zijn genomen, is er een van. We hebben het over nummer 125. Vandaag de dag vind je hier het kantoor van reisorganisatie Djoser. De geschiedenis van het monumentale pand gaat terug naar de tijd vóór het Spaanse beleg. En in de eeuwen die volgden woonden er voornamelijk belangrijke lieden als burgemeesters en wethouders. Van 1946 tot 1957 zat er een restaurant: Het Gulden Vlies. En zelfs de sociëteit van Minerva huisde nog kort in dit gebouw.

Genoeg achtergrondinformatie, terug naar de archieffoto’s. Die stammen uit de tijd dat het nog een woonhuis was. Maar wie er toen woonde, weten we niet.

De entree

We beginnen bij het imposante trappenhuis. De grote klok links valt natuurlijk meteen op, maar let vooral ook even op het glas-in-loodraam halverwege de trap. En, zou dat de jas van de fotograaf zijn daar aan de kapstok?

De keuken

Door naar de keuken, die lekker ruim is opgezet. Het oude fornuis, de tegeltjes aan de muur: zo zag een keuken er in 1929 dus uit.

De eetkamer

Beeld: Erfgoed Leiden en Omstreken

We volgen het voedsel naar de eetkamer. Waar we naast een aardige hoeveelheid schilderijen aan de muur, ook een piano zien staan. Misschien om het bezoek te vermaken tussen de gangen door?

De tuin

Op deze foto zie je de achterkant van het huis en de tuin. Het oogt wat verwilderd, maar dat geeft het eigenlijk ook een romantische look. Linksboven zie je nog net het topje van de stadhuistoren.

De woonkamer(s)

Beeld: Erfgoed Leiden en Omstreken
Beeld: Erfgoed Leiden en Omstreken

Hier zie je twee woonkamers met prachtige plafonds, een mooie schouw en de rijkelijk versierde muren. Als je goed kijkt, zie je op de eerste foto ook wat kinderspeelgoed liggen.

Lees ook:

studentenkamer

Toen in Leiden: zo zag een studentenhuis er in 1989 uit

Veel Leidse studenten wonen in een eeuwenoud pand, maar het interieur is in de loop der jaren verand...

Wauw! Zo zagen Leidse woonkamers er rond de jaren ’20 uit

Een grote televisie, een hoekbank, een radio of geluidsysteem... Het is allemaal niet meer weg te de...
Hudson's Bay

Nostalgie: oude foto’s van warenhuis V&D in Leiden

Iedere Leidenaar weet het: het oude pand van V&D staat weer leeg. Niet zo lang geleden was Hudson's ...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶