Wist je dit? Dit is wat het standbeeld op station Lammenschans voorstelt
Iedereen die ooit op station Leiden Lammenschans is geweest, heeft dit beeld gezien. Een jongensachtig figuur met een soort emmer in zijn handen. Wat stelt dit standbeeld eigenlijk voor?
Standbeeld Lammenschans
Heb je ooit wel eens goed naar dit standbeeld gekeken? Wie niet veel over de geschiedenis van dit stukje van Leiden weet, zal niet zo snel raden wie deze persoon voorstelt. Het figuur staat namelijk in nogal een vreemde houding en heeft ook iets in zijn handen. Is het een emmer? Of is deze persoon een soort spel aan het spelen? Neen, lieve lezer. Dit standbeeld moet een belangrijk historisch figuur voorstellen.
Cornelis Joppenszoon
Het standbeeld stelt Cornelis Joppenszoon voor. Hij was een weesjongen in de Tachtigjarige Oorlog. In de nacht van 2 op 3 oktober 1574 kwam het gebied rondom Leiden onder water te staan. De Spanjaarden moesten snel uit hun laatste schans – Schans Lammen – vluchten. Op 3 oktober 1574 ontdekte Cornelis dat de Spanjaarden waren vertrokken uit Schans Lammen. Hij trof daar alleen nog een ketel met hutspot aan. Dit is dus ook wat wordt verbeeld met het standbeeld op het station. Het staat op deze plek, omdat Schans Lammen vroeger in deze omgeving lag. Zo, weet je dat ook weer!