Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Leiden: 10 x deze voertuigen reden er vroeger rond in onze stad

Door Sophie Halstein-Omtzigt 3 augustus 2020

Brommers, scooters, auto’s in alle soorten en maten, stadsbussen en vooral héél veel fietsen: dat zijn zo’n beetje de voertuigen die je vandaag de dag in Leiden voorbij ziet komen. Maar, hoe zag het verkeer er vroeger eigenlijk uit? We zijn op zoek gegaan naar mooie, oude plaatjes van Leidse voertuigen van vroeger. Enjoy!

Pagina 1/10
⟵ swipe swipe ⟶

Fietsen langs de singels

Fietsers aan langs de Leidse singels Erfgoed Leiden en Omstreken
Beeld: Erfgoed Leiden en Omstreken

Rond het begin van de twintigste eeuw fietsten we al met z’n allen door Leiden. Op deze foto zie je een vrouw en een man langs de Leidse singels fietsen in die tijd.

Scooter op het Stationsplein

Scooter VVV Leiden
Beeld: Erfgoed Leiden en Omstreken

Ook de scooter zag je al eerder in het Leidse straatbeeld. Op deze foto uit 1972 doet iemand met z’n scooter mee aan een georganiseerde tocht. Hij stempelt zijn kaartje af bij een stempelpost bij het VVV aan het Stationsplein.

Verkeer op het Noordeinde

File op het Noordeinde
Beeld: Erfgoed Leiden en Omstreken

Wist je dat er vroeger stoplichten waren op het Kort Rapenburg? Daardoor zie je een file op het Noordeinde in de richting van de Breestraat, op deze foto uit 1970.

Auto’s van de gemeente politie

Beeld: Erfgoed Leiden en Omstreken (Jan Holvast)

Op de foto zie je een (in 1975) splinternieuwe BMW politiewagen. Deze auto had de kleuren wit met oranjerood en verving de wit en donkerblauwe Fiat die je rechts op de foto ziet.

Trams en auto’s op het Stationsplein1926 Gezicht op de Stationsweg te Leiden, met veel tram- en autoverkeer Kret, Willem Johannes

Beeld: Erfgoed Leiden en Omstreken (Willem Johannes Kret)

Het was druk met verkeer bij het station in 1926! Op de foto zie je trams, auto’s en voetgangers op de Stationsweg. Twee trams waren op doorreis naar Katwijk en Den Haag en de derde kwam juist aan op het station.

NZH-bus op het Levendaal

Beeld: Erfgoed Leiden en Omstreken (Herman Kleibrink)

Deze foto is rond 1960 genomen. Tussen de bomen door zie je een NZB-bus, dat soort bussen reden in die tijd veel in onze stad rond. Op de voorgrond zie je de Barbarabrug die tot 1965 in gebruik was. Achter de Barbarabrug spot je links de hoek van de Korevaarstraat en rechts het Levendaal.

Brommer bij het Pieterkerkhof

1959 brommer
Beeld: Erfgoed Leiden en Omstreken

Op deze foto uit 1955 zie je dat er ook met brommers door Leiden werd gereden. Op deze Simplex brommer zie je twee Leidenaren met sigaret zitten. Herken je de plek? Het is voor de Pieterskerkkoorsteeg.

Brandweerwagen aan de Sint Jacobsgracht

1911 Leidse vrijwillige brandweer met paarden
Beeld: Erfgoed Leiden en Omstreken

Op deze foto uit 1911 zie je de Leidse vrijwillige brandweer met stoombrandspuitwagens aan de Sint Jacobsgracht staat. De brandweerwagens werden dus door paarden voortgetrokken.

Fout parkeerder op het Kort Galgewater

Foutparkeerder wordt op last van de Politie weggehaald. Auto wordt op de wegsleepwagen getakeld. Foto, juli 1988, op het Kort Galgewater.
Beeld: Erfgoed Leiden en Omstreken

In Leiden mocht je in de jaren 90 op veel meer plekken parkeren. Toch waren er in 1988 al bestuurders die hun auto fout parkeerden in de binnenstad. Je ziet hier een foutparkeerder op het Kort Galgewater. Deze auto wordt op de bergingswagen getakeld.

Britse paardentrams in de Paardensteeg

Gezicht in de Paardensteeg, gezien vanaf het Kort Rapenburg nr 2 naar de Turfmarkt. Op de voorgrond twee elkaar passerende linksrijdende Britse paardentrams. Links op de achtergrond de Blauwpoortsbrug. eind19e eeuw
Beeld: Erfgoed Leiden en Omstreken

Ja, je leest het goed. Aan het einde van de negentiende eeuw reden er trams door Leiden die door paarden werden voortgetrokken. Op de voorgrond zie je twee Britse paardentrams in de Paardensteeg (nu de Prinsessekade). Bijzonder: vanwege die Engelse roots zijn de trams linksrijdend. En spot jij daar links de Blauwpoortbrug en de Steenstraat op de achtergrond?

Meer lezen?

Leids mysterie: dit is waarom er ‘koffie’ en ‘thee’ staat op deze gevel aan de Korevaarstraat

Is het je weleens opgevallen dat er met grote letters 'koffie' en 'thee' staat op de gevel van The H...
Ansichtkaart met afbeeldingen van de Hooglandse Kerk, het Academiegebouw, het Stadhuis, de Waag en de Morspoort ca 1910

Groeten uit Leiden! 5 x superoude ansichtkaarten van onze stad

We nemen jullie mee terug in de tijd. Terug naar toen je de familie-app nog niet kon spammen met vak...
Levendaal 140 vanaf toren stadhuis. Met de consumarkt in 1972

Toen in Leiden: check deze oude foto’s van de wollendekenfabriek (die ooit megagroot was)

Als je van de Hoge Rijndijk over de Hogewoerd naar de Breestraat fietst, kom je een oud gebouw tegen...
Pagina 1/10
⟵ swipe swipe ⟶