Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Oeh la la! Voor films met seks ging je vroeger naar Rex

Door Sophie Halstein-Omtzigt 26 januari 2020

Maar echt, Leiden had vroeger een bioscoop waar seksfilms werden gedraaid. Op Haarlemmerstraat nummer 52 kon je naar Rex. En dat was geen filmtheater zoals Trianon of Lido. Nee, hier werden naast de doodgewone films ook seksfilms gedraaid! Wij waren benieuwd naar dit verhaal en gingen voor jullie op onderzoek uit.

Gevaarlijke liefde

Het is nu voor Leidenaren toch ondenkbaar dat er een bioscoop in de Haarlemmerstraat te vinden was, waar seksfilms werden gedraaid? Een bioscoop waar pubers zich voor de etalage stonden te vergapen aan pikante posters met filmtitels als: “Gevaarlijke liefde”, “De vrouw in het venster” en “De bloem uit de achterbuurt”? Want alles vanaf 18 jaar is superinteressant natuurlijk! Maar, voor alle leeftijden kon je bij Rex ook naar “Berdine met het leuke toetje”.

Voorafgaand aan de seksfilms

Het oude bioscooppand aan de Haarlemmerstraat heeft behoorlijk wat geschiedenis. We vinden verhalen over het pand uit de zestiende eeuw. Voor het een bioscooptheater werd, was het een megahuis waar door de jaren heen verschillende Leidse burgemeesters en geleerden woonden. Je kunt je dus wel voorstellen dat in dit grote huis behoorlijk wat Leidse vips hebben gedineerd!

Rex-Theater

In 1940 veranderde de naam van het toen al bestaande filmtheater in: Rex-Theater. Het theater ontpopte zich in de jaren daarna tot een tempel voor platte pornofilms, waar je behalve reguliere films vooral ook seksfilms kon kijken.

Bioscoop Rex Haarlemmerstraat 52
Voorkant Rex-Theater in 1985 (Beeld: Erfgoed Leiden en Omstreken)

De X

In 1992 werd de inmiddels leegstaande bioscoop een tijdje gekraakt door jongeren. De jonge krakers richtten cultureel centrum de X op. Groepen van over de hele wereld kwamen optreden in de oude en toen nog sfeervolle bioscoop. In 1996 besloot de rechter dat De X het pand weer moest verlaten. De X heeft nog steeds een bomvolle agenda en is te vinden in het Muziekhuis aan de Middelstegracht 123.

Tweedehandswinkel Rex

Glas-in-loodramen in Warenhuis de Rex
Glas-in-loodramen in Warenhuis de Rex (Beeld: indebuurt Leiden)

In het oude bioscooppand aan de Haarlemmerstraat 52 vind je nu een tweedehandswinkel: Warenhuis de Rex. De huidige eigenaar, Ben Luijkx, heeft het warenhuis dus vernoemd naar het Rex-theater.  Tussen de vintagespullen spreken we hem over de voormalige bestemming van zijn winkel: “Alleen het kozijn bij de ingang, met de glas-in-loodramen, is nog overgebleven. Daaronder kon je vroeger tickets kopen aan de kassa. Naast seksfilms werden hier trouwens op zaterdagavond Kungfu-films gedraaid. Daar kwam dan de gehele Chinese gemeenschap uit de Leidse regio naar kijken.”

Na dit verhaal over het Rex-Theater vragen wij ons nog één ding af: wie heeft er wel eens seksfilm gekeken in de bioscoop aan de Haarlemmerstraat?

Lees ook:

Nu te huur: dit is het duurste huurhuis in het centrum van Leiden

Wil je niet vastzitten aan een huis of hypotheek? Dan is huren een goede optie. En als je dan huurt,...

Video: zoveel nieuwe Leidenaren worden er iedere week geboren en meer cijfers uit Leiden!

Weet jij hoeveel mannen en vrouwen er in Leiden wonen? Of hoeveel Leidenaren iedere week de stad ver...

Plan je eigen festivalroute tijdens Gluren bij de Buren in Leiden

Gluren bij de buren? Dat kan dus écht! Op zondag 9 februari 2020 zetten Leidenaren hun deuren wagenw...