Lief! Dit mooie liedje schreef Ramses Shaffy voor zijn jeugdliefde uit Leiden

Door Lotte van den Elsen 17 augustus 2019

Dat zanger Ramses Shaffy een bijzondere band had met Leiden, dat is je vast niet ontgaan. Maar wist je dat hij ook een prachtig lied heeft geschreven voor zijn Leidse jeugdliefde? Dit is het verhaal hierachter.

Jeugdliefde

Op de website van stichting Hoog Sammy, die campagne voert voor een monument van Ramses in Leiden, lezen we het verhaal achter het liedje Sneeuw voor Wendela. Dit liedje uit 1965 gaat over Wendela Mens. Zij was het nichtje van Ramses’ pleegmoeder Roos en de jeugdliefde van Ramses. Op de website lezen we dat Ramses Wendela leerde kennen toen hij zeven jaar oud was en dat de twee een hechte band hadden. Wendela nam Ramses – toen ze ouder waren – vaak mee naar studentenfeesten en -gala’s.

Sneeuw voor Wendela

De liefde ging vrij plotseling over en het nummer Sneeuw voor Wendela gaat over hun breuk. De laatste regel van de songtekst luidt: ‘terug naar huis waar het begon’. Dit zou gaan over het huis van Ramses’ pleegouders in het Terweepark. Wendela trouwde na hun breuk met een arts en ging aan de Rijnsburgerweg wonen.

Onthulling plaquette

Nog een bijzondere toevoeging aan dit verhaal: Wendela onthulde in 2017 een plaquette in Leiden, die herinnert aan de periode die Ramses in de sleutelstad doorbracht. Hier kun je een filmpje bekijken dat Leidse Glibber maakte van de onthulling.

Lees ook:

ramses

Spot jij Leidenaren die Ramses Shaffy zingen? Dit is waarom…

Vandaag - 4 mei - kun je iets bijzonders tegenkomen rondom Leiden Centraal. Daar wordt om 15.30 uur ...

9 x plekken waaraan je kunt zien dat Rembrandt in Leiden heeft gewoond

2019 is omgedoopt tot het Rembrandt jaar. Het is namelijk precies 350 jaar geleden dat Rembrandt ove...