Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kijk het verschil: 5 x Leidse hotels vroeger en nu

Door Amber Bakker 30 november 2019

Door de jaren heen is Leiden flink veranderd. Als we door de oude archieven van Erfgoed Leiden duiken, herkennen we sommige panden niet meer terug. Wij vergelijken vijf Leidse hotels van vroeger met nu.

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Hotel ’t Karrewiel is verleden tijd

Hotel t karrewiel vroeger
Beeld: Erfgoed Leiden en Omstreken / indebuurt

Iedereen kent restaurant Asian Palace aan de Steenstraat, maar wist je dat hiervoor een hotel in dit pand zat? Toon Timp was toentertijd eigenaar en kocht het pand over van zijn vader. Dag en nacht was hij aan het werk zodat het hotel in 1953 open kon. In eerste instantie als restaurant, maar toen de Leidenaren die boven de zaak woonden weg waren, was hotel ’t Karrewiel een feit. In 1979 ging het hotel dicht en hier kwam restaurant Asian Palace voor in de plaats.

Hotel de Doelen: geen spat veranderd!

Vroeger en nu hotel de doelen
Beeld: Erfgoed Leiden en Omstreken / indebuurt

De Doelen is gevestigd in een vroeger patriciërs huis. Nog nooit van gehoord? Dit zijn panden waar vroeger belangrijke mensen in woonden, zoals burgemeesters. Bij prominente figuren horen natuurlijk prominente huizen, vandaar dat patriciërs huizen mooi versierd zijn. De deuren van de Doelen gingen open in 1945, in eerste instantie als restaurant. Dertig jaar later werd Jan Bakker eigenaar. Samen met zijn vrouw toverde hij het pand om tot hotel. De appel valt niet ver van de boom, want op dit moment zijn de zoons van Jan de eigenaren. Zij hebben een sommige kamers gemoderniseerd, maar in een aantal ruimtes is de klassieke stijl nog steeds terug te zien.

Van hotel naar schoonheidssalon

Hotel Levedag vroeger en nu
Beeld: Erfgoed Leiden en Omstreken / indebuurt

Op de Breestraat kun je op nummer 85 city spa House of Graces vinden. Deze zaak heeft er natuurlijk niet altijd gezeten. Wist je dat er in de 19e eeuw een hotel zat? Voor Hotel Levedag betaalde je toen voor een kamer tussen de 1,75 en 2,50 gulden. Ontbijtje erbij? Dat was 1,50 gulden extra. Als je die prijs vergelijkt met de overnachtingsprijs is dat best een opmerkelijk verschil. In 1920 sloten de deuren, daarna hebben er verschillende ondernemingen ingezeten.

Bij hotel Bellevue kun je nu lekker eten

Hotel Bellevue vroeger en nu
Beeld: Erfgoed Leiden en Omstreken / indebuurt

El Gaucho is een restaurant dat zich al jaren op de hoek van de Steenstraat bevindt. Weten jullie wat er voor dit Argentijnse restaurant in het pand zat? Op deze hoek kon je vroeger hotel Bellevue vinden. Dit hotel opende in de negentiende eeuw. Eigenaren Nel en Jan van Winsen besloten om na heel wat jaar het hotelgedeelte te sluiten. Bellevue heeft daarna nog wel een tijd bestaan als restaurant.

Nieuw Minerva Hotel is Hotel Nieuw Minerva

Hotel Nieuw Minerva toen en nu
Beeld: Erfgoed Leiden en Omstreken / indebuurt

Een van de oudste hotels die Leiden kent: Hotel Nieuw Minerva. Dit hotel is al geopend sinds 1945. Maar wat maakt dit hotel nou uniek? Sommige kamers hebben een speciaal thema. Zo kun je slapen in een kopie van Rembrandts bed, of je kunt overnachten in de oude logeerkamer van de Zangeres Zonder Naam. Het hotel telt in totaal 35 kamers en Nieuw Minerva is verdeeld over zeven grachtenpanden. Mocht je een keertje in zo’n aparte kamer willen slapen, dan kun je ze vinden op Boommarkt nummer 23.

Lees ook:

station stationsplein leidencentraal

Zoek de verschillen: vijf plekken in Leiden van toen en nu

Weet jij hoe Leiden er vroeger uit zag? Wij komen regelmatig oude foto's van Leiden tegen, die wij g...
De Barones Van Leyden

Hotell me more! Dit zijn de vijf beste hotels volgens Booking.com

Elk jaar bezoeken duizenden toeristen onze sleutelstad. Ze bezoeken bezienswaardigheden zoals de bur...
haarlemmerstraat

Leuk om te zien: 5 x Leidse straten vroeger en nu

Er is door de jaren heen heel wat veranderd in Leiden. Indebuurt vergelijkt vijf straten in het Leid...
Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Leiden