Grappig! In dit bekende Leidse café werd de Heinekenster ontworpen

Door Lotte van den Elsen 10 maart 2019

Er zijn natuurlijk talloze fenomenen van Leidse afkomst om trots op te zijn: Leidse kaas, Armin van Buuren en Rembrandt. Maar wist je dat ook de wereldberoemde Heinekenster uit Leiden stamt? Daar zit een grappig verhaal achter, kunnen we je vertellen.

De Vergulde Kruik

Het bekende logo van biermerk Heineken werd oorspronkelijk ontworpen in het bekende Leidse café De Vergulde Kruik. Deze kroeg aan de Haarlemmerstraat bevindt zich in een monumentaal pand, dat vroeger een slijterij was. Wij spraken iemand die daar alles van af weet: namelijk de vroegere eigenaar van de kroeg: Hans Seisveld. ”De kroeg heeft 100 jaar in mijn familie gezeten. Mijn grootvader nam de kruik in 1921 over, het was toen officieel een koffiehuis. Dit had met vergunningen te maken, als horecaondernemer begon je met een koffiehuis en kon je later extra vergunningen aanvragen om er een kroeg van te maken.”

25 gulden

Naast een koffiehuis en kroeg was het pand ook een tijdje een slijterij. ”Het pand had toen een andere indeling dan nu. Het linkerraam werd gebruikt als etalage voor de slijterij, de rechterkant van het pand was gewoon onderdeel van het koffiehuis en later de kroeg,” vertelt Hans. In dit pand werd ook de rode Heinekenster ontworpen en voor – hou je vast – 25 gulden verkocht aan Heineken.

Stadslegende

Volgens het verhaal is het logo oorspronkelijk ontworpen als uithangbord voor de kroeg, maar dit viel zo bij Heineken in de smaak, dat zij het logo opkochten. ”Dit is altijd zo verteld in onze familie, helaas hebben we er geen officiële documenten meer van,” vertelt Hans. Een beetje een stadslegende, kunnen we dus zeggen. Ondanks dat er geen officiële papieren zijn over de verkoop van het logo, siert er wel een leuk krantenartikel aan de muur van de kroeg, waarin dit stukje Leidse geschiedenis wordt besproken. Het café heeft ook een andere manier om de legende levend te houden, vertelt Hans lachend: ”Ons wifiwachtwoord is ‘Heinekenster’.”

Beeld: indebuurt Leiden

Meer over Café De Vergulde Kruik ontdekken?

Café De Vergulde Kruik cafés

Nu gesloten11:00 - 01:00

Haarlemmerstraat 22, Leiden

Bekijk meer:cafés

Lees ook:

Leiden vlag

De ultieme Leidse bucketlist: 10 dingen die elke Leidenaar gedaan moet hebben

Er zijn zó veel dingen die jij, lieve Leidenaar, in onze stad kunt doen en beleven. Toch zijn een pa...
Leiden

Leidenaren: dit is volgens jullie de ultieme kroegentocht

Een tijdje terug hebben wij jullie een vraag gesteld: hoe ziet jullie ultieme kroegavond in Leiden e...

Ojee, onverwachts SO! 5 x wat betekenen deze Leidse woorden?

Ben jij een Leienaar in hart en nieren? Dan kun je bij deze even je Leidse vocabulaire testen. Wij h...