10 BN’ers waarvan je niet wist dat ze uit Leiden kwamen

Door Lotte van den Elsen 15 oktober 2017

Ons mooie stadje is een kweekvijver voor talent. Wist je dat er heel veel BN’ers uit Leiden komen? Deze tien bekende Nederlanders zijn in onze stad geboren.

Pagina 1 / 10
⟵ swipe swipe ⟶

1. Eberhard van der Laan

Eberhard van der Laan
Beeld: ANP

Deze geliefde politicus en burgemeester van Amsterdam werd geboren op 28 juni 1955 in Leiden. Hij groeide op in Rijnsburg en ging naar de middelbare school in Leiden. Zijn studie deed hij in Amsterdam. Het grootste deel van zijn leven bracht hij door in onze hoofdstad, daar woonde hij tot aan zijn overlijden eerder deze maand.

2. Zangeres Zonder Naam

Zangeres Zonder Naam
Beeld: ANP

Maria (Mary) Servaes-Bey wordt door veel mensen gezien als de koningin van het levenslied. Ze werd in 1919 geboren in Leiden. Als achtste in een gezin met tien kinderen, had ze geen makkelijke jeugd. Sinds 2007 hebben we in Leiden een Mary Beystraat. Ironisch genoeg ontbrak hier lang het straatbordje en was dit ook wel de ‘Straat Zonder Naam’. Er is ook een plan voor het maken van een museum over de Zangeres Zonder Naam. Dit museum zal waarschijnlijk ook in Leiden komen, maar waar precies is nog niet bekend.

3. Bartho Braat

Bartho Braat
Beeld: ANP

Iedereen die wel eens Goede Tijden, Slechte Tijden voorbij heeft zien komen, kent deze kop! Bartho Braat speelt al jaren de rol van Jef Alberts. Bartho werd geboren op 17 augustus 1950 in Leiden, hij groeide op in Oegstgeest.

4. Ricardo van Rhijn

Ricardo van Rhijn
Beeld: ANP

Deze jonge voetballer debuteerde in 2012 bij het Nederlands elftal. Hij voetbalde onder andere bij AJAX, club Brugge én AZ, maar hij begon zijn carrière bij de Leidse amateurvereniging RKSV DoCoS.

5. Onno Hoes

Onno Hoes
Beeld: ANP

Onno Hoes, politicus en voormalig burgemeester van Maastricht, is geboren in Leiden. Dit adres was maar tijdelijk, Onno groeide grotendeels op in Brabant.

6. Isa Hoes

Isa Hoes
Beeld: ANP

De jongere zus van Onno, Isa Hoes, is ook geboren in Leiden. Isa Hoes is bekend als actrice en schrijver. Ze speelde in series als GTST, All Stars en nog veel meer. Voor haar hoofdrol in de serie Celblok H was ze dit jaar genomineerd voor een Zilveren Televizier-ster.

7. Wibi Soerjadi

Wibi Soerjadi
Beeld: ANP

Beroemd pianist Wibi Soerjadi is geboren in 1970 in Leiden. Op elfjarige leeftijd gaf hij zijn eerste optreden en met vijftien jaar won hij de eerste prijs van het Prinses Christina Concours in Den Haag.

8. Susan Smit

Susan Smit
Beeld: ANP

Voormalig fotomodel en schrijver Susan Smit werd geboren in 1974 in Leiden en groeide op in Noordwijk. Susan Smit houdt zich bezig met natuurgodsdienst (hekserij) en schuift regelmatig aan bij praatprogramma’s. Haar roman Vloed is gebaseerd op haar eigen familiegeschiedenis en speelt zich af in Noordwijk.

9. Prinses Laurentien

Prinses Laurentien
Beeld: ANP

Laurentien Brinkorst werd geboren op 2 mei 1966 in Leiden. Ze is de echtgenote van Prins Constantijn. De moeder van Prinses Laurentien was een vriendin en huisgenoot van Prinses Beatrix, in de tijd dat zij nog in Leiden studeerden.

10. Laurine van Riessen

Laurine van Riessen
Beeld: ANP

Topsporter Laurine van Riessen is langebaanschaatser. Op de Olympische winterspelen van 2010 won ze brons op de 1000 meter. Ze werd geboren in 1987 in Leiden en begon met schaatsen bij IJVL in Leiden. Ze ging hier ook naar de middelbare school, naar het Stedelijk Gymnasium. Laurine heeft vele prijzen gewonnen en concentreert zich tegenwoordig op een loopbaan als baanwielrenner.

Pagina 1 / 10
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Leiden