(On)bekende plekken: koffie drinken bij café Eigenzorg

Door Carin van der Meij 11 februari 2018

In onze nieuwe rubriek (on)bekende plekken ga ik – Carin – langs plekken in Leiden die ik al jaren ken, maar waar ben ik nog nooit geweest. De eerste die op mijn lijstje staat is café Eigenzorg.

(On)bekende plek Eigenzorg

Ik merk aan mijzelf dat ik er zin in heb. Al 27 jaar loop ik langs café Eigenzorg, kijk ik even naar binnen en loop vervolgens weer door. Mijn idee was tot nu toe altijd dat het café een heel oud interieur heeft en dat ik er bijna nooit mensen zie zitten. Ik heb ook geen idee waarom ik nooit naar binnen ben geweest, waarschijnlijk had ik altijd het idee dat ik wat beters te doen had. Maar vandaag niet. Mijn fiets parkeer ik naast het café en ik stap naar binnen.

Eigenzorg

Kopje koffie

Ken je die geur die je ruikt zodra je binnenkomt in het huis van je opa of oma? Zo’n ouderwetse geur. Dat was het eerste wat ik rook toen ik binnenkwam, het voelt direct vertrouwd. Het is rustig. Er staat iemand bij het gokautomaat en een vrouw verlaat net het café. Ik zoek een tafeltje uit in het midden van het café. Petra komt naar mij toe en ik bestel een koffie. Petra is samen met haar man eigenaar van Eigenzorg en zij wonen ook boven de zaak, we raken direct aan de praat. Zo vertelt Petra dat zij het café heeft overgenomen van haar schoonouders. “Mijn man was eigenaar van Eigenzorg en ik kwam hierboven op kamers wonen. Ik ben nooit meer weggegaan. Inmiddels runnen wij meer dan 40 jaar de zaak.”

De rijke geschiedenis van Eigenzorg

Ik kom erachter dat het café hier sinds ongeveer 1850 staat. “Het café is hier gekomen toen er net een station was in Leiden. Het interieur zoals het nu is, staat hier al 50 jaar. Waarom zouden wij het veranderen?” Vroeger was het in Eigenzorg een drukte van jewelste. Aan de muur hangt het bewijs en Petra laat een voor een alle foto’s zien. Tegenwoordig is het een stuk rustiger, maar ermee stoppen? Daar denkt Petra niet aan! “Mijn man wil hier niet weg. Dit is ons leven. Inmiddels hebben wij ook geen personeel meer, ik doe nu de bediening zelf. Het hoeft niet druk te zijn, als het maar gezellig is. En weet je, ik bekijk het met de dag.”

Petra eigenzorg
Petra druk in de weer achter de bar

Afscheid

Na het heerlijke kopje koffie, stap ik naar buiten om te pinnen. Want ik ben van de generatie ‘alles pinnen’. Maar in café Eigenzorg kun je, geheel in stijl, niet pinnen. Eenmaal terug mét contact geld, betaal ik en neem afscheid van Petra. Ik gun haar een bomvolle zaak. Café Eigenzorg is een café met zoveel geschiedenis, zoveel verhalen en zoveel karakter. Jammer dat ik hier nog nooit eerder ben gekomen.

Dit is de kassa die Petra gebruikt
Aan alle muren hangen foto's van vroeger
Het interieur is al 50 jaar onveranderd

Weet jij nog een leuke (on)bekende plek in Leiden waar ik echt eens moet kijken? Stuur dan even een mailtje.