(On)bekende plekken: eindelijk eens de Hartebrugkerk in

Door Carin van der Meij 11 maart 2018

In onze nieuwe rubriek (on)bekende plekken ga ik – Carin – langs plekken in Leiden die ik al jaren ken, maar waar ik nog nooit ben geweest. Dit keer neem ik een kijkje in de Hartebrugkerk.

Altijd langs de Hartbrugkerk lopen

Hoe vaak ik wel niet langs de Hartebrugkerk ben gelopen? Ontelbaar veel keren. Tijdens het winkelen of onderweg naar een afspraak loop ik er vaak langs of ik sta voor de kerk te wachten op een vriendinnetje. Maar echt de kerk in gaan, dat heb ik nog nooit gedaan. Tot vandaag! Het is druk in de winkelstraat. Voor de Hartebrugkerk is het een verzamelplaats van voetgangers, fieters en brommers. De kerk heeft drie deuren, eentje staat open. Ik loop naar binnen en sta in het halletje. Het voelt alsof ik met één been in de drukte sta en met de andere in de stilte.

Binnen in de kerk

Voor mij zie ik twee deuren, eentje recht voor mij en de ander aan mijn linkerzijde. Ik weet niet zo goed welke ik moet kiezen, niet mijn sterkste kant namelijk. Ik kies voor de linker. Op slot. Gevalletje supermarkt: ik kies ook altijd de verkeerde rij. Dan maar de andere deur, die gaat wel open. Ik stap binnen in een gigantische ruimte. De deur gaat achter mij dicht en de geluiden verdwijnen.

Stilte midden in de stad

Eenmaal in de kerk loop ik wat rond. Het is gigantisch. Helaas kan ik niet door de hele kerk lopen. Een groot deel van de kerk is geblokkeerd door een hek. De kleine ruimte waar ik wel kan lopen is een plek voor mensen om stil te staan bij hun dierbaren. Opeens gaat er een deur open, er komt een vrouw naar binnen. Ze steekt een kaarsje aan en gaat na een paar minuten weer weg. Er branden veel kaarsen. Op de muur hangt een prikbord met briefjes als ‘Het komt goed Angelique’ en ‘Zegen over mij en over mijn moeder’. Ik sta midden in de stad en toch is het in de kerk een oase van rust. Na tien minuten stap ik weer de winkelstraat in en ga ik weer mee in de drukte.

Weet jij nog een leuke (on)bekende plek in Leiden waar ik echt eens moet kijken? Stuur dan even een mailtje.

Kaasmarktschool

(On)bekende plekken: een bezoek aan de Kaasmarktschool

In onze nieuwe rubriek (on)bekende plekken ga ik – Carin – langs plekken in Leiden die ik al jaren k...