Wist jij dit? Dit betekent het gele vakje met zwarte letter op een hectometerpaaltje

Door Carin van der Meij 20 oktober 2018

Moet je voor werk of school veel buiten de stad zijn en reis jij met de auto? Dan ben jij vast veel op de Nederlandse snelwegen te vinden. Is het jou wel eens opgevallen dat er op sommige hectometerpaaltjes een zwarte letter in een geel vakje staat? Waarom is dit? Dat zochten wij voor je uit.

Hectometerpaaltjes

Iedereen kent de groene hectometerpaaltjes langs de snelweg wel. Om de 100 meter staat er eentje en er staan veel cijfers en letters op. De meeste spreken voor zich, maar wij zijn wel nieuwsgierig naar de letter die je wel eens rechtsonder een hectometerpaaltje ziet staan. De letters staan niet op alle hectometerpaaltjes en variëren ook nog eens. Na wat zoeken, vinden wij het antwoord in een document van Rijkswaterstaat genaamd ‘Richtlijn Hectometrering’.

Hectometerletters

Deze letters worden ook wel hectometerletters genoemd. Ze komen alleen voor bij verbindingswegen en parallelbanen. Wanneer je op een verbindingsweg aan de kant van de weg komt te staan en je wilt je locatie doorgeven aan de hulpdiensten, dan zou er zonder hectometerletter verwarring ontstaan. Je hebt dan namelijk op zowel de verbindingsweg als de hoofdrijbaan hetzelfde hectometerpaaltje. Om verwarring te voorkomen krijgt in dit geval de verbindingsweg een hectometerletter. Hetzelfde geldt voor een parallelbaan. Handig!

Verschillende letters

En hoe zit het dan met de verschillende letters? Deze zijn ook weer bedoeld om duidelijkheid te scheppen. De hectometerletters a tot en met d zijn bedoeld voor verbindingswegen met een haakse aansluiting of een combinatie vloeiend en haakse aansluiting hebben. Het maakt in dit geval niet uit of de kruising gelijkvloers of ongelijkvloers is. De hectometerletters e tot z worden gebruikt op verbindingswegen voor een vloerende aansluiting op een ongelijkvloerse kruising. Kijk, weet je dat ook weer!

Ook een mysterie?

Zit jij ook al tijden met een Leids mysterie? Laat het ons weten, dan gaan wij alles op alles zetten om jouw mysterie op te lossen.

leiden centraal station

Mysterie: dit is waarom Leiden een Centraal Station heeft (en andere steden niet)

Is het je wel eens opgevallen dat niet elke stad een Centraal Station heeft? Je hebt wel een Leiden ...