Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Speurneuzen gezocht! Duik in Leidse politiedossiers uit de Tweede Wereldoorlog en help Erfgoed Leiden

Door Lidwien Arndt 23 oktober 2020

De politiedossiers uit de Tweede Wereldoorlog vormen een schatkist vol verhalen. Over de plundering van een boerderij in Valkenburg bijvoorbeeld, en over een Duitser die in Leiden opdook in een Nederlands uniform. Die verhalen wil Erfgoed Leiden digitaliseren, zodat ze voor iedereen toegankelijk zijn. En jij kunt daarbij helpen!

“Samen met het publiek willen we deze geschiedenis voor de jongere generatie makkelijk toegankelijk maken. We roepen hen dan ook op vooral mee te doen. Het archiefmateriaal wordt ook in een theatervoorstelling van PS Theater gebruikt, zodat de verhalen uit de oorlog bij een breder publiek gaat leven”, legt Ariela Netiv, de directeur van Erfgoed Leiden, uit.

Dossier071

De Leidse politiearchieven bestaan uit dag- en nachtrapporten en dossiers met proces-verbalen. Een deel van die dossiers is nog aanwezig in Leiden. Er is tot nu toe nauwelijks onderzoek gedaan naar de achtergebleven dossiers. Daar brengt dit project – Dossier 071 – verandering in.

Dit moet er gebeuren

In de dag- en nachtrapporten staan meldingen, die binnenkwamen op het politiebureau in Leiden. Elke pagina uit deze rapporten is gescand. Aan de vrijwilligers wordt gevraagd om deze scans te lezen en letterlijk in te voeren in een database. Dit kun je gewoon vanuit je eigen woonkamer doen, via www.dossier071.nl.

Na het invoeren worden tijden, locaties en personen automatisch gezocht en op de digitale plattegrond van Leiden gezet. Zo kan iedereen ontdekken wat zich waar, wanneer heeft afgespeeld en ook nog door wie.

Lees ook:

Eeuwenoude documenten: een kijkje achter de dikke deur van het Leidse archief

Dat we bij indebuurt dol zijn op de geschiedenis van Leiden, staat als een paal boven water. Je kunt...

Tof: op deze handige kaart van Leiden vind je oude foto’s van jouw straat

Benieuwd hoe jouw straat er vroeger uitzag? Hoe de Breestraat een eeuw geleden al bruiste? Erfgoed L...

Uit het Leidse straatbeeld verdwenen: 5 x (bijna) uitgestorven beroepen

Digital marketeer, social media manager, influencer: zomaar een paar banen waar mensen 50 jaar geled...