Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: wat doen die glimmende ‘struikelstenen’ in de stad?

Door Lidwien Arndt 16 november 2019

Goudkleurige stenen waar een naam in gegraveerd staat: je komt ze op een aantal plekken tegen in Leiden. Waarom die glimmende keien er liggen? Dat zochten we voor je uit!

Aan de Van der Waalsstraat nummer 34 ligt bijvoorbeeld zo’n glimmende steen in het trottoir. ‘Hier woonde Jacob Philipson’, lezen we op de steen. Jacob werd geboren in 1903 en was administrateur van het Joods weeshuis aan de Roodenburgerstraat. Tijdens de oorlog dook hij onder, maar tevergeefs. Op 23 juli 1943 stierf Jacob. Vermoord in Sobibor.

Struikelstenen

Officieel worden de stenen Stolpersteine genoemd. ‘Stolpern’ is het Duitse woord voor ‘struikelen’ en we kennen de stenen in Nederland dan ook als Struikelstenen. De Struikelstenen zijn bedacht door de Duitse kunstenaar Günter Demnig. De keien, bedekt met een messing plaatje waarin de naam, geboorte- en sterfdatum van Joodse bewoners zijn gegraveerd, worden in de stoep voor het huis waar ze hebben gewoond gelegd. “Een mens is pas vergeten, als zijn naam is vergeten”, zegt Günter over de gedenkstenen. Hij heeft ze Struikelstenen genoemd “omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart”. Verspreid over twintig landen zijn er zeker 57.000 ‘gouden’ stenen te vinden.

Struikelstenen aan de Breestraat 161

De Leidse bioscoopeigenaar

Je vindt dit soort stenen op meer plekken in Leiden. Aan de Breestraat nummer 161 bijvoorbeeld, daar liggen er zelfs vier. Voor vier leden van de familie Loeb. En aan de Lorentzkade 4, daar ligt een steen voor Meijer van Kleeff. Hij vluchtte in 1938 met zijn gezin uit Berlijn naar Leiden. Hier werd hij de nieuwe eigenaar van de bioscoop Lido in de Steenstraat en woonde hij met zijn vrouw en twee kinderen aan de Lorentzkade. Maar al in 1940 mocht hij zijn eigen bioscoop niet meer runnen of betreden. In 1943 kwam hij in de problemen toen bekend werd dat hij zijn neef hielp met onderduiken. Op 31 januari 1944 stierven Meijer en zijn neef in Auschwitz.

Mysterie opgelost!

Weer een mysterie opgelost! Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Stuur ons een bericht.

Lees ook:

peperbus transformatorzuil vrouwenkerkhof

Mysterie: wat doet deze groene ‘raket’ op de Vrouwenkerkhof?

Je bent er waarschijnlijk al honderden keren langsgelopen, maar weet je eigenlijk wat dit is? De gro...
Rijnsburgerviaduct

Mysterie: dit is de betekenis van de gevelstenen in de fietstunnel van het Rijnsburgerviaduct

Het valt ons elke keer weer op: in de fietstunnel van het Rijnsburgerviaduct hangen twee gevelstenen...
ankerpark

Mysterie: dit is waarom er in het Ankerpark een rond muurtje staat

Wanneer je regelmatig door het Ankerpark wandelt, is dit ronde muurtje je vast weleens opgevallen. W...

Meer over

Mysteries