Mysterie: wat betekent het opschrift op de huizen aan de Visbrug?

Door Carin van der Meij 13 maart 2018

Elke week lossen wij een Leids mysterie voor je op. Dit keer vroegen wij ons af: wat betekent de zin die op de daklijst van de huizen aan de Hoogstraat en Nieuwe Rijn geschreven staat? Wij hebben het antwoord gevonden.

Opschrift op daklijst

De hoekhuizen aan de Hoogstraat en Nieuwe Rijn zijn een bekend stadsgezicht. De zin die op de daklijst staat is je vast en zeker ook wel eens opgevallen. De trouw der burgerij heeft hier, t geen geweld der vlammen wierdt gesloopt, in bet’ren staat herstend. Anno MDCCLXVI. Dat is wat er staat. De spreuk is bedoeld als herinnering. Een herinnering waar aan? Aan een verschrikkelijke brand die zich hier heeft afgespeeld in de nacht van 2 op 3 oktober in 1766.

Brand

Iets meer dan 250 jaar geleden werd dit deel van Leiden getroffen door een grote brand. Een aantal Leidenaren kwamen hierbij om het leven. Door snel handelen en een gunstige wind was de schade gelukkig te beperken. Maar de hoekwoningen aan de Visbrug waren verwoest. De overlevenden vroegen het stadsbestuur voor een inzameling voor de wederopbouw. Leidenaren doneerde massaal en daardoor was er geld beschikbaar om nieuwe huizen te bouwen. Om de verschrikkelijke gebeurtenis te blijven gedenken is dit opschrift op de daklijst geplaatst.

Ook een mysterie?

Zit jij ook al tijden met een Leids mysterie? Laat het ons weten, dan gaan wij alles op alles zetten om jouw mysterie op te lossen.

Hudson Bay

Dit is het verhaal achter de gouden gevel van Hudson’s Bay

Het pand van Hudson's Bay - voorheen V&D - kent vele gezichten. Elke hoek heeft weer zijn eigen arch...

Meer over

Mysteries