Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: speelt het klokkenspel in de stadhuistoren een liedje met oud en nieuw?

Door Lidwien Arndt 28 december 2019

Het klokkenspel van het Leidse stadhuis speelt ieder kwartier een melodie. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Op bijzondere momenten klinkt er een passend  muziekje: Jochem Myjer op bezoek in het stadhuis? Dan hoor je La la la Leiden. Bijna kerst? Dan komt het kerstrepertoire uit de kast. Maar hoe zit dat met oud en nieuw? Wordt het nieuwe jaar ook ingeluid met een passende melodie?

Het instrument in de klokkentoren van het Leidse stadhuis noem je een carillon, het zwaarste van alle instrumenten. Levina Pors is de Stadsbeiaardier van Leiden en verantwoordelijk voor de muziek die het carillon speelt. Soms bespeelt ze het instrument ter plekke zelf, maar meestal speelt er een automatische playlist die Levina eens in de paar maanden vernieuwt.

’s Nachts stil

Wij belden haar om te vragen naar de melodie die tijdens de jaarwisseling op de planning staat. Levina: “Eigenlijk speelt het carillon dagelijks zijn laatste melodie om kwart voor tien ’s avonds. Daarna hoor je alleen nog de uurslagen. De laatste keer dat ik iets speelde tijdens de jaarwisseling was in 2014, als ik het me goed herinner.”

Ouderwetse lijnen

Dat is al even terug, waarom? Is er niemand die het hoort door het geknal van het vuurwerk en de nieuwjaarswensen die om de Leidse oren vliegen? “Nee, het heeft te maken met het feit dat ik het carillon dan op afstand zou moeten besturen en dat kan niet meer. De digitale verbinding van de carilloncomputer loopt via een oude, vaste telefoonlijn en een modem. Sinds enkele jaren ondersteunt KPN deze kabels niet meer.”

Aha, het klassieke carillon heeft hier en daar dus last van ouderwetse systemen.

Tekst loopt verder onder de afbeelding

carillon Leiden
Het carillon van het stadhuis in 1941 (beeld: Erfgoed Leiden en Omstreken)

Lijn bezet

“Maar, een melodie spelen tijdens oud en nieuw was altijd al een uitdaging”, legt Levina uit. “Je kwam er bijna niet doorheen, de lijn was vaak overbezet.” Ja, dat kennen we natuurlijk allemaal wel: als heel Nederland tegelijkertijd de familie een gelukkig nieuwjaar gaat wensen, krijg je niemand meer te pakken.

Auld Lang Syne

We vragen Levina, als ze wél een melodie zou kunnen spelen, welke dat dan zou zijn? “Should all acquaintance! Dat speelde ik ook in 2014.” Dit Schotse nummer wordt ook wel Auld Lang Syne genoemd en traditioneel gezongen tijdens de jaarwisseling. “Rond deze tijd van het jaar staat het nummer standaard in de playlist overdag, maar het wordt dus niet gespeeld op hét moment zelf.”

Nee, deze jaarwisseling blijft het carillon – net als iedere dag – stil om middernacht.

Stuur ons jouw mysterieuze vraag

Weer een mysterie opgelost! Fiets jij nou door de stad en denk je: hè wat betekent dit? Of waarom staat dat daar? Laat het ons weten en wie weet zoeken we het voor je uit.

Lees ook:

leiden centraal reclame

Mysterie: dit is waarom alle reclameborden op Leiden Centraal leeg zijn

Op Leiden Centraal lopen iedere dag ontzettend veel reizigers. Ben jij er daar één van? Dan is het j...
Bus Leiden Bushalte Lammenschans

Mysterie: dit is waar de Leidse buslijnnummers op zijn gebaseerd

Misschien heb je er nooit bij stilgestaan, misschien vraag je het je hele leven al af: hoe zit dat m...
Roepstoel stadhuis Leiden

Mysterie: dit was de bijzondere functie van het kleine trapje bij het stadhuis

Als je met je neus recht voor het stadhuis staat zie je natuurlijk meteen de mooie grote trap die le...