Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: hier komt de artiestennaam Zangeres Zonder Naam vandaan

Door Carin van der Meij 22 juni 2019

Heel veel hits, een Edison, samenwerken met bekende collega’s: Maria Servaes-Bey werd ook wel de Koningin van het Levenslied genoemd. Haar artiestennaam was Zangeres Zonder Naam. Alleen, waar komt deze aparte artiestennaam eigenlijk vandaan?

Geboren in Leiden

In 1919 werd Maria Servaes-Bey geboren in het mooie Leiden en groeide op in een groot gezin. Ze bleef niet in de sleutelstad, maar verhuisde eerst naar Kampen en later naar haar broer in Maastricht. Daar ontmoette zij haar echtgenoot Sjo Servaes. Dit is ook de plek waar de carrière van de Zangeres Zonder Naam is begonnen.

Zangeres Zonder Naam

Deze beroemde artiestennaam is bedacht door zanger Johnny Hoes. Hij ontdekte het zangtalent van Maria in 1957 en nam haar onder zijn vleugel. Hij verruilde de naam Maria voor de naam Zangeres Zonder Naam en maakte van haar een ster. De zanger gaf haar deze naam omdat hij voor haar stemgeluid geen naam kon verzinnen. Hij zei ooit: “Ik kreeg een bandje van een zanger en een kind, tenminste, ik dacht dat het een kind was, dat zong. Een kleine troubadour. Maar dat bleek Mary Servaes (toen 37 jaar) te zijn.” In een interview uit 1971 vertelt ook Maria: “Meneer Hoes heeft mijn stem ontdekt en hij vond het zo’n ondefinieerbare stem, je kan er geen naam aan geven. Ik ben momenteel heel erg trots op die naam.” Kijk, weet je dat ook weer.

Bron: De Volkskrant

Ook een mysterie?

Zit jij ook al tijden met een Leids mysterie? Laat het ons weten, dan gaan wij alles op alles zetten om jouw mysterie op te lossen.

Meer over

Mysteries