Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: dit is waarom er een halfrond muurtje aan de Oude Vest staat

Door Carin van der Meij 7 augustus 2020

Wie regelmatig over de Oude Vest fietst, is het vast weleens opgevallen: het ronde muurtje aan de gracht. Ongeveer ter hoogte van de Leidse Schouwburg. Waar dient deze ronde inkeping voor? Wij gingen op onderzoek uit.

Het is een…

Laten we gelijk maar verklappen wat dit stukje muur is geweest: een deel van de stadsmuur. Dit zijn restanten van een waltoren genaamd de Dullentoren, lezen we in het archief van Erfgoed Leiden en Omstreken. In de 14e en 15e eeuw groeide Leiden flink en dat betekende dat er meer verdedigingswerken om de stad heen moest worden gebouwd. De stadsmuren werden voorzien van 33 waltorens (verdedigingstorens) om de sleutelstad te beschermen.

Afbreken van de Dullentoren

Leiden werd daarna steeds groter. Wat automatisch betekent dat de stadsgrenzen ook verder kwamen te liggen. Daarom werden op den duur veel muren en waltorens gesloopt. Toen er in 1611 een flink stuk gebied bij kwam ten noorden van de stad, werd ook de Dullentoren overbodig. Maar hoe kan het dan dat wij nog steeds een stukje van deze muur zien?

dullentoren stadsmuur
Beeld: indebuurt Leiden

1982

Ook daar hebben wij antwoord op! Als je goed kijkt zie je aan de straatkant een datumsteen in de muur zitten met daarop ‘1982.’ Eind jaren 70 besloot de gemeente de binnenstad te voorzien van riolering en de walkanten van bijna alle singels en grachten te vernieuwen. In 1982 begonnen de werkers aan de walkant van de Oude Vest en daar kwamen ze onverwachts de fundering van de Dullentoren tegen. De gemeente besloot de waltoren iets op te metselen en een datumsteen te plaatsen, als aandenken aan deze toren. Weer wat geleerd!

Nog meer waltorens teruggevonden

De Dullentoren is niet de enige waltoren waarvan de plek nog zichtbaar is: tijdens de werkzaamheden in de jaren 80 werden ook fundamenten gevonden van de Valkentoren en de Costverlorentoren, aan de zuidelijke walmuur van het Galgewater. Tussen het Kort Rapenburg en de Weddesteeg staan van diezelfde halfronde muurtjes. Let de volgende keer dat je daar langs fietst maar eens goed op!

Ook een mysterie?

Zit jij ook al tijden met een Leids mysterie? Laat het ons weten, dan gaan wij alles op alles zetten om jouw mysterie op te lossen.

Lees ook:

Leids mysterie: dit is waarom er ‘koffie’ en ‘thee’ staat op deze gevel aan de Korevaarstraat

Is het je weleens opgevallen dat er met grote letters 'koffie' en 'thee' staat op de gevel van The H...

Feitjes: 3 x het oudste… van Leiden

Leiden bárst van de mooie, oude plekken. Maar, wat zijn nou écht de alleroudste? We verzamelden drie...

Wist-juh-datje: dit is de functie van de stenen paaltjes op straat in Leiden

Je kunt er overheen springen, lelijk je knie stoten of je loopt er gewoon lekker omheen: de paaltjes...

Meer over

Mysteries