Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: dit is waarom er cijfers onder verkeerslichten staan

Door Carin van der Meij 21 september 2020

Dagelijks krijgen weggebruikers ermee te maken: verkeerslichten. Onze ogen zijn vooral gericht op de rode, gele en groene lampen. Alleen is het je weleens opgevallen dat onderaan het verkeerslichtbord cijfers staan? Dat is ‘zomaar een serienummertje’.  

2.1, 11.3, 8.1… Als je het eenmaal hebt gezien, vallen de cijfers op elk verkeerslicht je op.

Coördinaten

Martijn van Beek is manager productontwikkeling bij Vialis, een onderneming die zorgt voor beschikbaarheid en doorstroming in het verkeer. Martijn heeft het antwoord op dit mysterie: “Deze cijfers zorgen ervoor dat iedereen in verkeersland, zoals de gemeente, de provincie of leveranciers, weet waar de verkeerslichten staan. Dit zijn landelijke afspraken waardoor het voor de wegbeheerders duidelijk wordt welke lantaarn welke verkeersrichting aanstuurt.”

Codes

Het zijn dus een soort coördinaten. Wanneer er bijvoorbeeld een storing is bij een verkeerslicht in Leiden, dan weten wegbeheerders dankzij deze cijfers precies waar ze moeten zijn. De cijfers zijn opgedeeld in twee codes. Martijn: “Het eerste getal geeft de richting van het verkeerslicht aan. Bijvoorbeeld of hij rechtdoor of linksaf gaat. Het cijfer na de punt vertelt wegbeheerders hoeveel verkeerslantaarns naast elkaar hangen met dezelfde richting. Hierdoor wordt het eenvoudiger om bijvoorbeeld een defecte lamp te lokaliseren omdat het nummer aangeeft waar de lantaarn op het kruispunt staat.”

Lees ook:

Wist-je-datje: dit is wat ‘het Spaans benauwd krijgen’ met Leiden te maken heeft

Je kunt het letterlijk of figuurlijk benauwd hebben als je deze uitspraak gebruikt. Als je het figuu...
Gezicht in de Stationsweg met links café 'De Valk' en daarachter Liberty. Gezien vanaf de Rijnsburgerbrug bij de Rijnsburgersingel naar het noorden op 7 juni 1954

Dit is waarom de Steenstraat en Stationsweg de Stijfselbaan genoemd werden

Wist je dat vroeger de Steenstraat en Stationsweg tot hét uitgaansgebied van Leiden behoorden? Leide...

Waarom komt Leiden niet voor in Monopoly en andere steden wel?

Zodra je de vraag hoort, wil je het antwoord weten: waarom zitten Amsterdam, Haarlem en Arnhem wel i...