Mysterie: dit is hoe alle lantaarnpalen in Leiden aan- en uitgaan

Door Carin van der Meij 9 februari 2019

In totaal telt Leiden 22.000 lichtpunten, mamma mia! Maar wie zorgt ervoor dat alle verlichting in tunnels, straten, gebouwen en bruggen aan- en uitgaan? Daar geeft de gemeente antwoord op.

Lantaarnpalen

Afgelopen week heeft de gemeente een leuk feitje gedeeld in de Stadskrant, dat wij jullie niet willen onthouden. Namelijk het verhaal achter de lataarnpalen. Want hoe gaan die dingen aan en weer uit? En wat als het eerder donker wordt, of het weer zorgt voor een dichte lucht? Vragen, vragen, vragen. Tijd om daar eens een lichtje over te laten schijnen.

Sensoren

De gemeente legt uit: “Hoe zit het nou met het eerder uitgaan van de lantaarns? Dit regelt de netbeheerder Liander. Zij gebruikt hiervoor een aantal sensoren (her en der door de provincie verspreid) en een astronomische klok. De sensoren zien of het licht genoeg is om de lantaarnpalen uit te zetten. Als het overal heel slecht weer is, kan het dus zijn dat de lantaarnpalen wat langer aanblijven, eerder aangaan of zelfs overdag aangaan (bijvoorbeeld bij een hele grote donkere onweersbui). De astronomische klok fungeert als een soort back-up en houdt in de gaten of de verlichting een beetje volgens de planning van de zon aan en uit gaat.” Kijk, weer een leuk feitje in de pocket.

Ook een mysterie?

Zit jij ook al tijden met een Leids mysterie? Laat het ons weten, dan gaan wij alles op alles zetten om jouw mysterie op te lossen.

huizen grachtenpand

Feitje! Dit is waarom monumentale panden een raampje boven de voordeur hebben

Eén van de redenen waarom Leiden zo mooi is, is vanwege de monumentale panden. Maar is het je wel ee...