Mysterie: Dit is het echte verhaal van Goeie Mie

Goeie Mie

Rond Halloween valt in Leiden regelmatig de naam Goeie Mie. En dan hebben we het niet over goed Chinees voedsel, maar over een vrouw. De één weet iets meer over haar dan de ander. Maar hoe zit het nu echt? Wie is deze dame en waarom heet zij Goeie Mie? Wij zoeken dit Leidse mysterie voor je uit.

Maria Catharina Swanenburg

Het verhaal rondom Goeie Mie is niet zomaar een spookverhaal, ze heeft echt bestaan. Ze is geboren op 9 september 1839 en kreeg de naam Maria Catharina Swanenburg. Mie verdiende haar geld op verschillende manieren. Ze deed de was bij mensen, werkte als kinderoppas en ziekenverzorgster. Ze was zo goed in haar drie baantjes dat ze de bijnaam Goeie Mie kreeg. Alleen wisten die mensen niet wat zij achter hun rug om deed… Terwijl Mie de ouderen en zieken netjes verzorgde, sloot zij begrafenisfondsen en verzekeringen op hun levens af. Vervolgens vergiftigde zij deze mensen, zodat zij geld kreeg. In het begin waren alleen de ouderen en zieken waarvoor Mie werkte het slachtoffer, later vergiftigde zij alle gezinsleden en zelfs haar eigen familie.

Eigen familie ook de sjaak

Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar Mie was zo gebrand op het geld dat zelfs haar eigen familie niet gespaard bleef. Eerst was haar schoonzus aan de beurt, daarna haar neven, tante en uiteindelijk zelfs haar eigen ouders! Drie jaar lang vergiftigde Goeie Mie buurtgenoten om er geld mee te verdienen. In totaal gaat het om meer dan honderd mensen, waarvan er 27 ook echt overleden.

Goeie Mie
Een poster van een voorstelling over Goeie Mie (Beeld: Erfgoed Leiden en Omstreken)

Goeie Mie werd gepakt

Klinkt niet echt als een gezellig typje hè? In het begin had niemand het door en waren ze dol op de zorgzame Goeie Mie. Zij wist iedereen om de tuin te leiden door tot het einde de stervenden te verzorgen. Als de dokter wilde langskomen wist Mie altijd wel een smoesje te verzinnen om hem uit de buurt te houden. In 1883 ging het mis. Mie had drie gezinsleden tegelijkertijd vergiftigd. Alle drie dood. Dat trok natuurlijk de aandacht. Er kwam een onderzoek en een dag later werd Mie gearresteerd.

Levenslang in de gevangenis

Leiden was in rep en roer na de arrestatie van Goeie Mie. Er kwam een groot buurtonderzoek en de wildste verhalen gingen de ronde. Mie moest voor de rechter komen en werd veroordeeld tot een levenslang verblijf in het tuchthuis. Ze is een aantal keer overgeplaatst naar verschillende gevangenissen en overleed toen ze 76 jaar was in een gevangenis in Gorinchem.

Goeie Mie
Restant van de oude woning van Goeie Mie (Beeld: Erfgoed Leiden en Omstreken)

Leidse Gifmengster

Het verhaal van Goeie Mie is de hele wereld over gegaan. Ze heeft met haar moordpraktijken zo’n 3000 gulden verdiend. Wat een enorm bedrag was in die tijd. Inmiddels heeft ze ook de bijnaam Leidse Gifmengster gekregen en staat ze in het Guinness Book of Record als de grootste gifmengster aller tijden.

Zit jij ook al tijden met een Leids mysterie? Laat het ons weten, dan gaan wij alles op alles zetten om jouw mysterie op te lossen. Vorige week hebben wij het mysterie opgelost van de familiewapens op de poort van de burcht. Benieuwd? Klik dan hier.

Meer in deze categorie

Mysteries

Ga naar “Rijden in Leiden: dit is het verschil tussen een laan, dreef en straat”

Rijden in Leiden: dit is het verschil tussen een laan, dreef en straat

Ga naar “Leuk feitje! Dit is de betekenis van dit symbool in Leiden”

Leuk feitje! Dit is de betekenis van dit symbool in Leiden

Ga naar “Mysterie opgelost: dit is de natste maand in Leiden”

Mysterie opgelost: dit is de natste maand in Leiden

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Kruidvat dames gezichtsreiniging van € 2,19 voor € 1”

Kruidvat dames gezichtsreiniging van € 2,19 voor € 1

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Dubbelfrisss Of Taksi 1+1 gratis”

Dubbelfrisss Of Taksi 1+1 gratis

  • Jumbo
  • Geldig t/m 21 maart 2023
Ga naar “Bamboe badmat € 3,38”

Bamboe badmat € 3,38

  • Action
  • Geldig t/m 21 maart 2023
Ga naar “AH Paastakken of lentemix large van € 2,99 voor € 1,99”

AH Paastakken of lentemix large van € 2,99 voor € 1,99

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Fuze tea van € 2,15 voor € 0,99”

Fuze tea van € 2,15 voor € 0,99

  • Dirk
  • Geldig t/m 21 maart 2023