Mysterie: wat zijn die lichtjes op de gevel van Naturalis?
Ze vallen altijd op als je er voorbij komt. ’s Avonds kun je ze zelfs vanuit de binnenstad zien: de…
Elke Leidenaar heeft wel eens het scheldwoord Leidse glibber in de mond gehad. Misschien ook wel met enige trots, maar weet je eigenlijk wel de betekenis erachter? Niet? Wij wel!
Om achter de betekenis te komen moeten we terug naar het jaar 1574. De Tachtigjarige Oorlog was nog in volle gang en Leiden had het zwaar te verduren. Hoewel de stad op dat moment in Nederlandse handen was, waren er Spanjaarden die de macht graag terug wilden. Dit gevecht staat beter bekend als het Beleg van Leiden.
Een korte geschiedenisles over het Beleg van Leiden om het geheugen even op te frissen. In 1567 benoemde koning Filips II van Spanje, hertog van Alva tot landvoogd over de Nederlanden. Alva liet er geen gras over groeien en nam onder andere flinke maatregelen tegen de godsdienstvrijheid. Veel Leidenaren vonden Alva als landvoogd maar niets en besloten in 1572 de kant te kiezen van prins Willem van Oranje. Een jaar later sloeg Alva terug met als doel de Leidenaren uit te hongeren en op die manier te dwingen zich over te geven aan de Spaanse macht.
Wat heeft dit alles te maken met de Leidse glibber? Heel veel! Je zult begrijpen dat het Beleg van Leiden een waar slagveld was. Leidenaren waren strijdlustig en kwaad, maar sommigen ook bang. Er waren burgers en edelen die de stad verlieten om zich aan te sluiten bij de Spanjaarden. Verraders. Deze mensen werden glipper genoemd, afgeleid van het werkwoord glippen (wegvluchten). Het was zeker geen woord om trots op te zijn, want je heulde met de vijand. In de loop van de jaren is het scheldwoord glipper veranderd naar glibber en is het een geuzennaam geworden.
Zit jij ook al tijden met een Leids mysterie? Laat het ons weten, dan gaan wij alles op alles zetten om jouw mysterie op te lossen.
In onze gids
Populaire rubrieken