Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Meel is in veel supermarkten uitverkocht en dit is hoe dat komt

Door Ilse Zoutewelle 23 april 2020

Een paar weken geleden moest je nog net geen snoekduik nemen om een pak toiletpapier te kunnen bemachtigen. Inmiddels zijn de meeste schappen van de supermarkt weer aardig bekomen van de hamsterwoede. Alleen het rek met pakken meel is in veel supermarkten in Leiden al weken leeg. Is iedereen erachter gekomen dat meel een praktisch hamsterproduct is, of is er iets anders aan de hand? We zochten het uit.

Tijdens het eerste rondje Googelen stuiten we op een artikel van de Volkskrant. Hieruit blijkt één van de oorzaken: we zijn in de coronatijd massaal aan het bakken geslagen.

Zo noteren bekende bakmixmerken als Dr. Oetker en Koopmans een groei van ‘tientallen procenten’ aan verkoop van thuisbakproducten. Consumptiesocioloog Hilje van der Horst vertelt aan de Volkskrant wat de oorzaak is van deze nieuwe hobby: “Je ziet een socialmedia-effect. Mensen laten op Instagram en Facebook graag de beste kant zien van zichzelf, bijvoorbeeld als ze aan het sporten zijn. Met foto’s van hun baksels zeggen ze in feite: kijk mij eens goed bezig zijn. Er is haast een soort competitie: wie laat zich het minst klein krijgen door de quarantaine.”

Daarom zijn de schappen leeg

Goed, we snappen nu waarom meel op dit moment zo populair is. Maar dat verklaart nog steeds de lege schappen niet, want suiker en eieren zijn bijvoorbeeld wel overal te krijgen. Voor het antwoord op deze vraag kloppen we aan bij wat Leidse supermarkten.

Pieter van PLUS Lammenschans bevestigt het verhaal van de Volkskrant: “Meel lijkt nu één van de meest felbegeerde producten, bij mij in de winkel gaat het als een trein. Ik heb negen verschillende soorten meel en bloem, en vandaag is er alleen tarwebloem. De producent kan waarschijnlijk de vraag gewoon niet bijhouden. Je merkt dat mensen nu zoeken naar alternatieven voor meel, want ook gist is superpopulair en uitverkocht. Ik sprak zelfs een molenaar bij mij in de buurt en die vertelde dat het niet was bij te houden.”

De pakken meel komen dus mondjesmaat wel bij de supermarkten binnen, maar vliegen aan de andere kant weer net zo hard de schappen uit. Ben jij ook aan het bakken geslagen? Deel je bakkunsten met ons (op Facebook).

Lees ook:

Werfpop

Streep door evenementen tot 1 september: deze Leidse festivals en andere events gaan niet door

Het was te verwachten, maar nu is het zeker: alle evenementen zijn verboden tot 1 september. Dat maa...

Mag dat: stoepkrijten op straat in Leiden?

Regels: óf je houdt je er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar ...

Het diamanten huwelijksjubileum van Bep en Frits in coronatijden: ‘Ineens stond er een draaiorgel voor de deur’

Soms ga je ernaar op zoek en soms loop je toevallig tegen de leukste verhalen aan. Zo werd onze gast...

Meer over

Mysteries