Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Leids mysterie: waar ligt Goeie Mie eigenlijk begraven?

Door Lotte van den Elsen 20 juli 2019

Als Leidenaar heb je ongetwijfeld wel eens gehoord van de beruchte gifmengster Goeie Mie. Deze seriemoordenares leefde in de 19e eeuw en is verantwoordelijk voor het vergiftigen van tientallen mensen. In 1915 overleed zij, maar waar ligt zij eigenlijk begraven?

Wie was het ook alweer?

Goeie Mie, officieel genaamd Maria Swanenburg, werd geboren in 1839 in Leiden. Maria verdiende haar geld op verschillende manieren. Ze deed de was bij mensen, werkte als kinderoppas en ziekenverzorgster. Ze stond bekend als weldoener en kreeg daarom de bijnaam Goeie Mie. Maar zo goed was die Mie eigenlijk nie… want terwijl zij de ouderen en zieken verzorgde, sloot zij begrafenisfondsen en verzekeringen op hun levens af. Vervolgens vergiftigde zij deze mensen, zodat ze geld kreeg. Later heeft Goeie Mie op deze manier zelfs haar eigen familieleden vermoord.

Veroordeling en overlijden

In 1883 werd Goeie Mie opgepakt. Ze had drie gezinsleden tegelijkertijd vergiftigd, en dat wekte natuurlijk argwaan. Mie moest voor de rechter komen en werd tot levenslang veroordeeld. Ze verbleef in verschillende gevangenissen en kwam uiteindelijk in de vrouwengevangenis in Gorinchem terecht. Ze probeerde nog verschillende keren gratie of revisie te krijgen, maar dit lukte niet. Op 11 april 1915 overleed Goeie Mie, na een langdurige ziekte. Ze was toen 76 jaar. Goeie Mie is begraven op de katholieke begraafplaats in Gorinchem.

Niet in Leiden

Goeie Mie is dus niet begraven in Leiden, maar in Gorinchem. In dit artikel lezen wij dat zij – volgens een melding uit 2005 – ligt begraven bij grafnummer 382, in een graf zonder steen.

In onze stad zijn er natuurlijk nog vele dingen die herinneren aan de beruchte Leidse moordenares. Zo is er een Goeie Mie escape room, een Goeie Mie gin en hing er lange tijd een bordje bij het huis waarin Mie opgroeide. Dit huis bevindt zich in de Groenesteeg. Lees hier meer over de vroegere woonplekken van Mie:

Goeie Mie

Happy halloween! In deze straten woonde gifmengster Goeie Mie

Je hebt ongetwijfeld wel eens gehoord van de beruchte Leidse seriemoordenares Goeie Mie. Zij deed zi...

Of lees haar hele verhaal nog eens terug:

Goeie Mie

Mysterie: Dit is het echte verhaal van Goeie Mie

Rond Halloween valt in Leiden regelmatig de naam Goeie Mie. En dan hebben we het niet over goed Chin...

Bron: Erfgoed Leiden en Omstreken