Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Leids mysterie: dit is het verhaal achter het zangfietspad in Leiden

Door Lidwien Arndt 9 mei 2020

Lekker meezingen met je favoriete nummer terwijl je door Leiden fietst. Doe je dat weleens? Het mag ongegeneerd op het zangfietspad in Leiden. Ja, dat bestaat! Op het Roomburgerpad hoef jij je niet in te houden, want daar mag je officieel zingen op de fiets. Maar, waarom is dat pad er eigenlijk?

Aan een lantaarnpaal op het Roomburgerpad hangt een bord waarop staat: ‘zangfietspad’. ‘Hier mag je officieel (mee)zingen op de fiets! Geen vreemde pauzes meer in je liedje omdat er iemand langs fietst!’, luidt de tekst op het blauwe bord, dat er sinds 2019 hangt.

Ook in andere steden

Inmiddels vind je door heel Nederland al steden met een zangfietspad. Maar het idee kwam van Kunstenaar Mapije de Wit. Zij bedacht dit bijzondere fietspad al in 2013, om bewustwording te creëren over onbenullige schaamtes zoals het zingen op de fiets. Haar eerste experiment met dit verkeersbord was in Amsterdam. In een interview met NAP Nieuws vertelde ze: “Mensen stoppen met zingen als er iemand voorbij fietst. Om je te schamen voor dat soort kleine dingen vind ik verspilde energie. Dat hoeft niet.” Op een zangfietspad kun je dan ook ongestoord en uit volle borst meezingen. Onder andere Den Bosch, Breda, Almere en Houten hebben ook een zangfietspad.

Jubileum

In Leiden was het jolige fietspad een initiatief van de Leidse Ren- en Toervereniging Swift en de Christelijke Oratoriumvereniging Ex Animo. Beide verenigingen vierde in 2019 hun honderdjarige bestaan en kwamen op het feestelijke idee om met een Leids zangfietspad twee favorieten te combineren: zingen en fietsen. Daarom hangt in Leiden onder het bekende, blauwe bord nog een wit exemplaar waarop staat: ter ere van 100 jaar (1919 – 2019) Ex Animo en Swift.

Zingspiratie

Wat je zingt op het Roomburgerpad, mag je natuurlijk helemaal zelf weten. Je favoriete liedje of dat ene liedje wat je al dágen niet uit je hoofd krijgt: het mag allemaal. De favoriete meezingers van kunstenares Marije zijn bijvoorbeeld Disneyliedjes. Ter inspiratie delen we onze Leidse Spotifylijst nog maar eens, vol Leidse knallers die je luidkeels mee kunt zingen:

el cid feestje festival

Luistertip: onze Leidse Spotify-lijst

You got that right. Leidse nummers verdienen natuurlijk een podium en dat is precies wat wij ze gaan...