Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Herkomst grote kerstbomen en rare objecten in het water: 4 x Leidse kerstmysteries

Door Lidwien Arndt 21 december 2019

Het is een prachtig gezicht: Leiden in kerstsfeer. Geheel in stijl gingen wij daarom deze week op zoek naar het antwoord op drie kerstmysteries. Want waarom hebben wij in Leiden een drijvende kerstmarkt? Waar komen die grote bomen op de Beestenmarkt en Hooglandse Kerkplein vandaan? En, waarom liggen die gekke objecten in de gracht? Lees maar mee!

Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

Waar komen de grote kerstbomen in de stad vandaan?

Beeld: indebuurt Leiden

Voor het antwoord op deze vraag belden we met Monique IJsselsteijn. Monique is projectmanager bij Centrummanagement Leiden en onder andere verantwoordelijk voor de grote kerstbomen in onze stad.

Een echte Leidse

We beginnen met de groene rakker bij de Hooglandse Kerk. Dat blijkt een hele bijzondere te zijn: een échte Leidse boom. Hij komt namelijk uit een voortuin in de Merenwijk. Daar groeide deze Nordmann de afgelopen 30 jaar uit tot een megaboom van wel 18 meter.

Knelpunten

De boom van de Merenwijk naar het Hooglandse Kerkplein vervoeren, was nog een grote uitdaging. De boom werd voorzichtig ingepakt, takjes omhoog. Daarna werd de route zorgvuldig uitgestippeld zodat de lange vrachtwagen zonder problemen de juiste straten in kon draaien.

In beton gegoten

Nu is de boom nog ongeveer 13 meter hoog. Om omwaaigevaar te voorkomen staat hij vast in een strak uitgerekende hoeveelheid beton.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Kerstboom beestenmarkt
Beeld: indebuurt Leiden

De beestenboom

Dan de kerstboom op de Beestenmarkt. Deze boom wordt ieder jaar besteld, neergezet en versierd door medewerkers van Bloemenboot de Watertuin. Dit jaar komt de boom uit Noord-Duitsland en is per vrachtwagen naar Leiden vervoerd. Dat moet een leuk gezicht zijn geweest op de snelweg!

Standvastig

Deze joekel van ongeveer 12,5 meter staat in een diepe put. Die put is jaren geleden gegraven, zodat er ieder jaar weer een kerstboom goed en stevig op het plein kan staan. Als we langsgaan bij de Watertuin vertellen de medewerkers dat de boom zo stevig staat vanwege het hoge grondwater. De boom zuigt zichzelf daardoor vacuüm in de put. Handig!

Waarom hebben we in Leiden een drijvende kerstmarkt?

kerstmarkt winter wonder weken
Beeld: Davy Rosbak/indebuurt Leiden

Voor het verhaal achter de drijvende kerstmarkt kunnen we ook bij Monique aankloppen. Waarom houden wij in Leiden onze evenementen vaak op het water? En niet gewoon ergens anders in de stad, of bijvoorbeeld op de Lammermarkt? Centrummanagement heeft daar vier redenen voor:

Het liefst centraal

Leiden wil de evenementen graag in het centrum houden, maar heeft te weinig ruimte of grote pleinen. Een schaatsbaan of kerstmarkt op het Stadhuisplein zou stukken kleiner zijn dan de huidige versies.

Business

Als de evenementen verder buiten het centrum zouden zijn, is dat ook nadelig voor de ondernemers ín het centrum. Nu rollen mensen zo van de kerstmarkt af, het terras op. En dat is natuurlijk goed voor business.

Instawaardig

Daarnaast is het natuurlijk ook een toevoeging aan de sfeer in het centrum: de lichtjes, de houten huisjes, die sprookjesachtige charme doet het ontzettend goed op foto’s en selfies.

De enige in Nederland

En dan als laatste: de titel ‘de enigste drijvende kerstmarkt in Nederland’ maakt de markt ook populair onder de standhouders. Het klinkt natuurlijk ook erg goed.

Wat doen die (gekleurde) objecten in de gracht?

Beeld: indebuurt Leiden

Op verschillende plekken in de stad liggen en staan – sinds woensdag 18 december – objecten in het water. Sommigen lijken op ballonnen, anderen weer op fakkels die uit het water steken. Waarom liggen die daar? En, wat zijn het eigenlijk?

Rijngloed

Wij hebben het antwoord! De objecten zijn onderdeel van RIJNGLOED, een kunstproject langs de Rijn. Alle lichtobject zijn gemaakt door wijkbewoners aan de Rijn.

Licht voor eenzaamheid

De gedachte achter dit kunstproject? Licht schijnen op iets waar normaal niet veel aandacht voor is en zo bewustzijn creëren voor eenzaamheid.

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: Romy Mosch

Wintertochten

Op zondag 22, vrijdag 27 en zaterdag 28 december kun je aansluiten bij een wintertocht langs de verschillende objecten. De tocht start om 20.00 uur bij de Kaasmarktschool, je betaalt een vrijwillige bijdrage.

Meer informatie

Op deze website vind je meer informatie en kun je een plattegrond downloaden waarop je alle kunstlocaties terugvindt. Het project is nog tot en met 30 december te bewonderen!

Waarom hangt er ieder jaar een kerstboom aan de vlaggenmast op de Oude Rijn?

beeld: indebuurt Leiden

Al eerder gingen we achter het mysterie aan dat ieder jaar rond kerst in de vlaggenmast hangt: de kerstboom aan de Oude Rijn. Want wie is verantwoordelijk voor deze inmiddels jarenlange traditie? Wij weten het antwoord:

kerst in leiden

Mysterie: dit is het verhaal achter de hangende kerstboom aan de Oude Rijn

Elk jaar rond kerst hangt hij weer in de vlaggenstokhouder: de kerstboom aan de Oude Rijn. Maar wie ...

Mysterie opgelost!

Zo, weer wat mysteries opgelost. Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Stuur ons een bericht.

Lees ook:

Bus Leiden Bushalte Lammenschans

Mysterie: dit is waar de Leidse buslijnnummers op zijn gebaseerd

Misschien heb je er nooit bij stilgestaan, misschien vraag je het je hele leven al af: hoe zit dat m...
leiden sleutelstad morspoort

Het mysterie van de verdwenen Leidse stadspoorten

Wie in Leiden heeft er niet een foto op de telefoon van een van de twee schitterende stadspoorten? W...
Roepstoel stadhuis Leiden

Mysterie: dit was de bijzondere functie van het kleine trapje bij het stadhuis

Als je met je neus recht voor het stadhuis staat zie je natuurlijk meteen de mooie grote trap die le...

 

 

Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶