Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Feitje! Dit is waarom monumentale panden een raampje boven de voordeur hebben

Door Carin van der Meij 26 januari 2019

Eén van de redenen waarom Leiden zo mooi is, is vanwege de monumentale panden. Maar is het je wel eens opgevallen dat je boven de voordeuren van deze historische panden een raampje is gevestigd? Bij moderne huizen is dit niet het geval. Waarom dit is zochten wij uit.

Bovenlicht

Dit raam wordt ook wel een bovenlicht genoemd. In de 17e eeuw werden er voor het eerst gangen in monumentale panden gebouwd. Huh? Maar hoe deden ze het daarvoor dan? Voor die tijd kwam je direct in een (woon)kamer binnenvallen. Alleen door de komst van de gang ontstond er één probleem: geen licht. Daarom werd er boven de voordeur een bovenlicht gebouwd zodat er licht in de gang kwam.

Showen

Leuk feitje: in die tijd was het nog niet mogelijk om een groot vlakglas te maken en daarom werden de bovenramen gevuld met kleine glas-in-lood ruitjes. Om te laten zien dat mensen van hoge afkomst waren werden de raampjes versierd door een ornament erin te plaatsen. Later kreeg je ze in verschillende soorten, maten en vormen. Puur voor de show dus. Kijk, weet je dat ook weer!

Bron: Erfgoed Leiden en Omstreken

Ook een mysterie?

Zit jij ook al tijden met een Leids mysterie? Laat het ons weten, dan gaan wij alles op alles zetten om jouw mysterie op te lossen.

zangeres zonder naam

Mysterie: hier komt de artiestennaam Zangeres Zonder Naam vandaan

Heel veel hits, een Edison, samenwerken met bekende collega's: Maria Servaes-Bey werd ook wel de Kon...

Meer over

Mysteries