Aha! Zo komt de Haarlemmerstraat in Leiden aan zijn naam

Door Lotte van den Elsen 16 maart 2019

Grote kans dat je er dagelijks door wandelt: de Haarlemmerstraat. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe deze populaire winkelstraat aan zijn naam komt? Wij wel én we zochten het uit!

De Haarlemmerstraat

De Haarlemmerstraat ken je ongetwijfeld. Je kunt er lekker winkelen, eten, drinken en op zaterdag kun je hier op elke straathoek genieten (of in sommige gevallen: gestoord worden door) een draaiorgel of een straatmuzikant. De straat is bijna één kilometer lang en geheel autovrij. Chill! Als fietser mag je hier tijdens winkeltijden ook niet komen, alhoewel niet elke Leidenaar zich daar zo strikt aan houdt.

Kunt u mij de weg naar Haarlem vertellen, Meneer?

Nu iets wat wij ons altijd al afvroegen: waarom heet de Haarlemmerstraat eigenlijk de Haarlemmerstraat? Is dit een gevalletje branded content vanuit de Spaarnestad? Neen, de naam van deze straat heeft alles te maken met de geschiedenis van dit stuk van Leiden. Vroeger was er namelijk een weg die helemaal naar Haarlem liep. Deze ging via de dorpjes Poel en Vijfhuizen, Oegstgeest en Sassenheim. Het begin van deze weg was bij de Haarlemmerpoort, die in 1632 werd gebouwd nabij de plek van het huidige Museum Volkenkunde.

De grote verdwijningstruc

Nu horen we je denken: Haarlemmerpoort? Nooit van gehoord. De poort werd in 1867 gesloopt, door het toenemende verkeer had de poort zijn functie verloren. Het dorp Poel doet waarschijnlijk ook geen belletje rinkelen, dit plaatsje bestaat namelijk ook niet meer. Maar onze populairste winkelstraat is nog altijd een verwijzing naar de weg naar Haarlem. Nou, die kan weer in je trivia-verzameling.

Meer weten? Via Erfgoed Leiden en Omstreken kun je bijvoorbeeld dit artikel lezen over het ontdekken van de Haarlemmerpoort. 

Lees ook:

Leiden Morspoort

Leids mysterie: Hoe komt het Morsdistrict in Leiden aan zijn naam?

Hoge Mors, Lage Mors, Morssingel, Morsweg... We morsen heel wat af in Leiden. Maar waar komt deze na...
Kooiplein

Leids feitje! Hier komt de wijknaam De Kooi vandaan

De Kooi. Elke Leidenaar is wel bekend met deze wijk in Leiden-Noord. Maar waar komt de wijknaam eige...